Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Dôsledok extrémnych horúčav. Obce bojujú s nedostatkom vody
Zdielať na

Dôsledok extrémnych horúčav. Obce bojujú s nedostatkom vody

BRATISLAVA / Napriek zásobám pitnej vody, extrémne horúčavy spôsobujú problémy so zásobovaním vodou. Výzva na šetrenie vody sa týka obyvateľov Záhoria, ale aj viacerých obcí na strednom Slovensku.

Horúčavy spôsobujú problémy s vodou. S nedostatkom vody bojujú na Záhorí, ale aj na juhu stredného Slovenska. Potvrdili to stredoslovenské vodárne.

"V obciach, kde je výdatnosť vodných zdrojov znížená boli na základe našich výziev na šetrenie vodou vyhlásené dočasné obmedzenia na používanie pitnej vody na polievanie, napúšťanie bazénov či umývanie áut," potvrdila hovorkyňa spoločnosti Slavomíra Vogelová. 

Do niektorých obcí nosia vodu v cisternách. Za všetko môže dlhotrvajúce sucho. "Tam, kde sú zásobárne vôd menšie, tam v suchom počasí dochádza k fatálnemu poklesu vody, ktorá slúži ako zdroj," vysvetľuje hydrológ Michal Hazlinger.

Ľudí už k šetreniu vody vyzvala pred pár dňami aj Bratislavská vodárenská spoločnosť. "Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s. (BVS) apeluje na svojich zákazníkov na Záhorí, aby šetrili vodou a používali ju len na pitie, varenie a osobnú hygienu. Dôvodom je úbytok prirodzených zásob vody a jej vysoká spotreba, spôsobená najmä polievaním záhrad a napúšťaním bazénov. Obmedzenie spotreby sa týka 23 miest a obcí v okresoch Trnava, Malacky, Skalica a Senica," napísala spoločnosť na svojej internetovej stránke.

Príde zmena

Meteorológovia ale tvrdia, že suché počasie a vysoké teploty už nebudú dlho trvať. Zmena by mala prísť po víkende. "V sobotu a v nedeľu bude viac oblačnosti a trošku nižšie teploty, ale zlom v počasí nastane až v pondelok, keď k nám príde chladnejší vzduch. Bude viac oblačnosti a prehánky," informoval meteorológ Peter Jurčovič.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy