Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Po extrémne studenej zime prinesie El Niňo tropické leto
Zdielať na

Po extrémne studenej zime prinesie El Niňo tropické leto

SLOVENSKO / Počasie v posledných dňoch pripomínalo leto. Ľudia sa kúpali, slnili a osviežovali, kde sa len dalo. Meteorológovia hovoria o teplotných rekordoch v týchto dňoch, ale aj v týchto rokoch. Vyzerá to tak, že vďaka javu El Niňo, tu budeme mať tri extrémne horúce roky hneď po sebe s historickými rekordmi.

Teplá voda, horúce slnko, krásne ženy a ľudia opaľujúci sa na pláži. No proste, krásna letná idylka. Až na to, že sme v druhej polovici septembra a nie uprostred leta.

"Je to trošku prekvapujúce, ale tak užívame si to," hovoria Bratislavčania. "Je to dosť prekvapujúce, že po horúcom auguste, ešte aj v septembri
prišla ďalšia vlna horúčav,"
povedal meteorlóg Peter Jurčovič.

Teplotné rekordy

A nie hocijaká, posledné dva dni išlo naozaj o tropické dni, teploty prekračovali tridsiatky a aj noci boli letné okolo 20 stupňov.

Padali aj rekordy na tieto dni. "Doterajšie rekordy sú tak tesne nad 30, a to sme už prekonali," hovorí Jurčovič. Víkendové dni už ale rekordy lámať nebudú.

Meteorológovia nám odporúčajú, aby sme si tieto horúce letné dni využili naozaj naplno, pretože takýchto príležitostí u ž v budúcnosti bude naozaj málo.

Definitívna stopka

V podstate už len sobota, aj to na juhozápade je otázna a nedeľa nám tropické leto stopne definitívne. "Extrémne veľa by malo pršať, búrky, dažde také, že do pondelka môžu byť zrážky do 50 milimetrov a hlavne na západe Slovenska," dodáva Jurčovič.

Do budúceho víkendu sa ale opäť vyčasí, i keď už o trópoch sa hovoriť môcť nebude. O rekordoch však môžeme hovoriť, pokiaľ ide o teploty za posledné dva roky. "Doteraz sme mali rok 2014 najteplejší v dejinách za posledných 130 rokov," hovorí meteorológ.

Tri horúce letá

Teda od časov, kedy sa začalo s globálnym meraním. Rekord však nepotrvá dlho, prekonáva ho ten tohoročný. Ani ten ale zrejme nebude mať dlhé trvanie. Jav El Niňo, zatiaľ zdá sa, že tretí najsilnejší v histórii, teplotne prelomí aj rekordy roku 2015.

"Datujeme teda 3 extrémne horúce roky," dodáva Jurčovič.

Téme sa venuje redaktor Anton Adamčík:

Zdielať na

Najčítanejšie správy