Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nazrite do myšlienok Alberta Einsteina. V Kalifornii vydražili jeho súkromné listy
Zdielať na

Nazrite do myšlienok Alberta Einsteina. V Kalifornii vydražili jeho súkromné listy

Zdroj: SITA

LOS ANGELES / Keď Einstein nebol zaneprázdnený vymýšľaním Teórie relativity, písal listy. Hlavnými témami boli Boh, synove geometrické štúdium a hračky od strýka. Listy sa predali za 420 625 dolárov.

Viac ako dvadsať listov sa predali vo štvrtok na aukcii v americkej Kalifornii. Celkovo za 420 625 dolárov.

Šéfka aukčnej siete Kayla Sues povedala pre NBC News, že identita kupujúceho je tajná.

Zbierku zhromaždil súkromný zberateľ. Listy predstavujú jednu z najväčších Einsteinových súkromných písomností, ktoré kedy boli ponúknuté na predaj.

Listy ponúkajú pohľad do Einsteinových myšlienok v momentoch, keď sa nevenoval komplikovaným vedeckým teóriám so svojimi rovesníkmi.

Keď sa Albert Einstein nevenoval Teórii relativity, písal listy:

SITA

V jednom z listov Einstein vyzval svojho syna, aby sa viac venoval geometrii. V inom prípade utešoval priateľku, ktorá zistila neveru svojej manžela. V ďalšom zase gratuloval svojmu strýkovi k 70. narodeninám. V liste spomínal na parnú lokomotívu, ktorú od neho dostal ako dieťa.

Odmietal svoj ateizmus

Pokiaľ ide o otázku náboženstva, Einstein odmietol názor, že je ateista. "Opakovane som povedal, že myšlienka osobného Boha je detinská," napísal mužovi, ktorý sa s ním o tejto téme bavil v roku 1940 niekoľkokrát.

"Môžte ma nazvať agnostikom, ale nezdieľam križiackeho ducha profesionálnych ateistov... Preferujem pokoru zodpovedajúcu slabosti nášho intelektuálneho chápania prírody a nášho vlastného bytia," dodal v liste.

V liste napísanom v roku 1949 Einstein popisuje svoj vzťah k Bohu:

SITA

Listy sa cenovo pohybovali v rozmedzí od 6 875 do 62 500 dolárov. Zakladateľ spoločnosti Profiles in History Joseph Maddalena uviedol, že sú neoceniteľné. 

"Sú to jedny z najdôležitejších vecí, ktoré som kedy spravoval," povedal Maddalena. "To nie je ako autogram Babe Ruth či podpísaná fotografia Marylin Monroe. Toto sú historicky významné predmety,"
dodala Maddalena.

Dodatok k americkej ústave

V aukcii sa predávali aj iné historické memorabílie a dokumenty. Jedným z nich bol aj 13. dodatok k americkej ústave, ktorú podpísalo 125 členov Kongresu. Ide o dokument 1865, ktorý vyzýval na zrušenie otroctva v celej krajine. Predal sa za 187 500 dolárov.

Hovorca Profiles in History Marc Kruskol uviedol pre NBC News, že štvrtková akcia zarobila spoločnosti viac ako dva milióny dolárov.

Najdrahší obdĺžnik

V newyorskej aukčnej sieni Sotheby's vydražili dielo surrealistického maliara Marka Rothka za 46,5 milióna dolárov. Zarážajúce na tom je to, že ide o dva dvojfarebné obdĺžniky. Obraz spoznal svojho druhého majiteľa.

<section class="box box-ad"> </section>

Rothkove dielo s názvom "Untitled, (Yellow and Blue)", ktoré má rozmery 2,42 x 1,86 metra, autor dokončil v roku 1954. Jeho cenu v aukčnej sieni Sothesby´s v New Yorku odhadovali na 40 až 60 miliónov dolárov.

Súvisiace články