Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Teória veľkého tresku má vážne trhliny
Zdielať na

Teória veľkého tresku má vážne trhliny

WASHINGTON / Nadšenci astronómie ešte pred niekoľkými týždňami tlieskali americkým vedcom, ktorí odhalili kľúčový objav o vzniku vesmíru. Po krátkom čase však prichádza množstvo pochybností. Objavitelia tak museli uznať, že ich model nie je neomylný.

Americkí astronómovia okolo vedca Johna Kovaca z univerzity v Harvarde v marci oznámili, že našli dôkazy, ktoré podporujú teóriu veľkého tresku o vzniku vesmíru. Okamžite sa o nich hovorilo ako o kandidátoch na zisk Nobelovej ceny.

Objav však onedlho začali kritizovať ich kolegovia, ktorí nachádzali nové a nové nezrovnalosti. Teraz už prvýkrát priznal pochybnosti aj tím, ktorý prišiel s dôkazmi.

O objave gravitačných vĺn sa hovorilo ako o nájdení svätého grálu astronómie. Ich existenciu už predpovedal aj Albert Einstein vo svojej všeobecnej teórii relativity.

SITA

Nekonečné výskumy

Astronómia dôkazy o vlnách hľadali desiatky rokov nielen kvôli potvrdeniu teórie relativity, ktorá zahájila modernú éru výskumu pôvodu a vývoja vesmíru, ale aj kvôli hypotéze vesmírnej inflácie z 80. rokov.

Tá tvrdí, že po veľkom tresku pred asi 13,8 miliardami rokov na zlomok sekundy prudká expanzia vesmíru sprevádzaná gravitačnými vlnami. Odvtedy sa vesmír ďalej rozpína.

Vedci objavili druhú Zem, pozrite sa:

Vedci v marci zverejnili výsledky skúmania gravitačných vĺn. Po dlhých týždňoch mlčania však pripustili, že ich model môže mať chyby.

Do výskumu sa zapojili ďalší vedci, ktorí po stopách veľkého tresku pátrajú pomocou Planckovho teleskopu.

SITA

Súvisiace články