Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Leteckú dopravu ohrozujú počítače, ktoré mali pomáhať
Zdielať na

Leteckú dopravu ohrozujú počítače, ktoré mali pomáhať

WASHINGTON/BRATISLAVA / Letecká doprava má vážny bezpečnostný problém. Aspoň podľa viacerých expertov, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters. Istý hacker nedávno ovládol stroj spoločnosti United Airlines priamo z jeho paluby. Nabúral sa do systémov lietadla, ktoré následne ovládol. Tento prípad poukazuje na veľké riziko a je vraj len špičkou ľadovca

Američan Chris Roberts zmenil dráhu letu. Podarilo sa mu to vďaka zábavnému systému, ktorý je zabudovaný v sedadlách cestujúcich. 

Tie bežne prehrávajú hudbu či filmy a sú napojené na centrálny systém lietadla.

Ovládnutie lietadla? Jednoduché

Stačilo vraj zariadenie určené pre zábavu cestujúcich pripojiť do svojho počítača. Roberts potom sa potom ako skúsený expert na webové technológie dostal cez niekoľko hesiel a ovládol lietadlo. Ako programátorovi mu stačilo "len" prepísať riadiaci kód autopilota.

Rizikom je aj systém online objednávok občerstvenia na palube. Upozornila na to špecializovaná izraelská spoločnosť ThetaRay. Znie to síce ako banalita, ale hackeri môžu aj z takéhoto systému získať dôležité údaje. "Vždy musíte niekde začať," vysvetľuje šéf spoločnosti Mark Gazit.

Čas na zmenu

Američana Chrisa Robertsa zadržali policajti, keď z paluby najmodernejšieho dopravného Boeingu 737 priznal na Twitteri k tomu, že lietadlo môže riadiť on a nie piloti. Na letisku Robertsa následne zatkli agenti FBI.

Podľa analýzy agentúry Reuters je tento prípad jednoznačným varovaním. "Letecký priemysel sa musí zamyslieť nad systémovými zmenami," povedal napríklad bývalý expert amerických vzdušných síl Jonathan Butts.

Aj Roberts tvrdí, že ovládnutím lietadla z jeho paluby chcel len poukázať na bezpečnostné medzery.

Za pilota letí počítač

Dnes sú moderné stroje úplne iné, ako v minulosti. Piloti sa spoliehajú na sofistikované počítačové systémy. Mnohí z nich hovoria, že v podstate len štartujú a pristávajú.

Všetko ostatné robí umelá inteligencia. Zjednodušene povedané. Avšak renomované spoločnosti ako Boeing či Airbus sa skutočne snažia minimalizovať možné pochybenie ľudskej posádky. A spoliehajú sa čoraz viac na počítače. Počítače, ktoré sa Robertsovi podarilo hacknúť vďaka sieti, na ktorú boli pripojené aj herné konzoly pre cestujúcich.

Špička ľadovca

Novodobé kybernetické hrozby sú rizikom pre bezpečnosť aj podľa nedávnej správy Úradu pre bezpečnosť v leteckej doprave. Lietadlá dnes vysielajú údaje o svojej polohe, rýchlosti, smere letu. A to všetko cez elektronický systém.

"Je to len špička Ľadovca," hovorí o problémoch v bezpečnosti, ktoré sa dostali na verejnosť, expert Jonathan Butts.

Hackeri sa nenabúrali len do systémov lietadla, ale napríklad aj do počítačov Bieleho domu. Získali tak informácie o programe najmocnejšieho muža planéty prezidenta USA Baracka Obamu. Viac v reportáži:

Súvisiace články