Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Palivo do auta len zo vzduchu a vody. V Audi to dokázali
Zdielať na

Palivo do auta len zo vzduchu a vody. V Audi to dokázali

DRÁŽĎANY / Automobilka Audi natankovala prvé auto naftou, na ktorej výrobu nebola potrebná ropa. Vozidlo išlo len na vodu a vzduch a úspešne ho otestovala spolková ministerka pre výskum a vzdelávanie Johanna Wanke.

Nová technológia, s ktorou prišla automobilka Audi, umožňuje vyrábať naftu z vody, oxidu uhličitého a obnoviteľných zdrojov energie. 

V spolupráci s GreenTech spoločnosťou Sunfire minulý rok dokončila experimentálnu továreň na výrobu syntetickej nafty.

Potrebná je len voda, oxid uhličitý a elektrická energia.

Prvých päť litrov nového paliva už putovalo do nádrže Audi A8 ministerky Johanny Wanke. 

Modrá ropa

Proces výroby nového paliva ale nie je jednoduchý. Výroba vyžaduje rozloženie vodnej pary na vodík a kyslík prostredníctvom elektrolýzy pri vysokej teplote.

Vodík reaguje s CO2. Ten je podľa Audi možné získať priamo z ovzdušia alebo chemických prevádzok, kde vzniká ako vedľajší produkt.

Závod je napájaný energiou získanou z veterných elektrární na severe krajiny.

Takto vzniká syntetická nafta:

Následne vzniká kvapalina s názvom "modrá ropa". Tá je rafinovaná a výsledným produktom je palivo e-diesel, píše The Time

Množstvo výhod

Syntetická nafta v porovnaní s klasickou neobsahuje síru. Pri spaľovaní nového paliva sa uvoľní len toľko CO2, koľko sa použilo na jeho výrobu.

Má teda i ďalšiu výhodu - nezaťažuje ovzdušie. 

Syntetická nafta môže byť zmiešaná s bežnou naftou alebo môže byť použitá samostatne ako palivo. Má vlastnosti motorovej nafty. Môže sa teda natankovať do každého auta s dieselovým motorom.

Pozrite si video:

Súvisiace články