Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Deti, ktoré okúsili alkohol v detstve, pijú viac i v dospelosti, ukázala nová štúdia
Zdielať na
Veda a technika

Deti, ktoré okúsili alkohol v detstve, pijú viac i v dospelosti, ukázala nová štúdia

BRATISLAVA / Podľa najnovšej vedeckej štúdie sa rodičia, ktorí svojim deťom ponúkajú alkohol, aby im ho sprotivili, dopúšťajú chyby. V dospelosti ľudia, ktorí niečim podobným prešli, pijú naopak viac, než tí, ktorí začali piť neskôr. Informoval o tom web kidspot.com.au.

O štúdii informoval uznávaný americký odborný časopis Journal od Studies on Alcohol and Drugs. Projektu sa zúčastnilo 561 študentov a zistilo sa, že keď ochutnali alkohol skôr, existuje predpoklad, že ho budú nadmerne konzumovať aj vo vyššom veku.

Pravdepodobnosť k podobným sklonom je až štyrikrát vyššia než u ľudí, ktorí v detstve alkohol neochutnali, píše austrálsky server kidspot.com.au.

Dôvody sú podľa vedcov pomerne jednoduché. Opakované a časté pitie doma deti postupne vedie k presvedčeniu, že je to niečo normálne a obvyklé.

Vinárske krajiny

Niektorí experti ale považujú podobné informácie za nezmyselné, pretože v každej spoločnosti sa k alkoholu pristupuje inak.

Poukazujú na niektoré vinárskej krajiny, ako sú Španielsko, Francúzsko a taliansko, kde sa menšie množstvo vína podáva k jedlu aj mladším ročníkom a napriek tomu sú obyvatelia týchto krajín pri pití oveľa zodpovednejší ako napríklad severské štáty. Tam sa opíja ďaleko viac ľudí.

Ďalší odborníci poukazujú pre zmenu na to, že zásadné je aj to, čo pijete. Že víno a pivo nevedú k alkoholizmu tak často, ako tvrdý alkohol.

Vedci si ale tiež myslia, že mierne popíjanie je prevenciu pred mŕtvicou:

Zdielať na

Súvisiace články