Jasno
12°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Nebezpečné zatmenie Slnka. Chránili ste si zrak dostatočne?
Zdielať na

Nebezpečné zatmenie Slnka. Chránili ste si zrak dostatočne?

BRATISLAVA / Zatmenie Slnka sa v minulosti dalo využiť ako prostriedok na ovládanie davu. Panovník, ktorý mal vedomosti o astronomických javoch, zdanlivo zázračne predpovedal, kedy bude cez deň tma. Dnes už ale vieme, prečo dochádza k zatmeniu Slnka. Ak sa ale dostatočne nechránite, môže byť nebezpečné.

Mesiac obieha okolo Zeme a z času na čas sa stane, že sa dostane do jednej priamky Zem, Mesiac a Slnko. Vtedy nastáva čiastočné, alebo na niektorých miestach Zeme dokonca úplné, zatmenie Slnka.

Na Slovensku sme v piatok mohli vidieť iba zhruba šesťdesiatpercentné zatmenie.

Najbližšie úplné zatmenie Slnka viditeľné aj na Slovensku už nikto z nás nezažije, nastane totiž až o 120 rokov.

Preto mnohí ľudia využili možnosť vidieť nebeské divadlo. Používali špeciálne tmavé sklá, napríklad zo zváračských okuliarov, alebo si pozreli úkaz premietnutý na papier, prípadne na jednej z mnohých webových stránok, ktoré zatmenie vysielali naživo.

Nebezpečný pohľad

Prvoradá by mala byť ochrana zraku - bez špeciálne upravených skiel či filtrov by ste sa na tento prírodný úkaz nemali pozerať.

To je dôležité, najmä ak ľudia na sledovanie Slnka používajú ďalekohľady.

"Tie sústreďujú slnečné žiarenie z veľkej plochy na malú a bez ochrany by tam mohlo nastať poškodenie v rámci desatiny alebo stotiny sekundy," vysvetľuje Tomáš Vorobjov.

Diváci TV JOJ

"Veci typu CD a diskety neodliftrujú celé slnečné spektrum. Konkrétne infračervené žiarenie prejde, preto je dobré používať na to určené veci ako solárne okuliare alebo zváračské sklo," dodala členka astronomického klubu Kamila Součková.

Pokles vyrobenej energie zo solárnych elektrární bol v celej Európe významný, vďaka regulácii sietí ale nikde nedošlo k výpadkom.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články