Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Modrá farba je výmyslom modernej doby, v staroveku ju nepoznali
Zdielať na

Modrá farba je výmyslom modernej doby, v staroveku ju nepoznali

BRATISLAVA / Donedávna modrá farba vlastne neexistovala, teda nie tak, ako ju poznáme dnes. Staroveké jazyky gréčtina, čínština či hebrejčina, nemali pre modrú slovo. A bez pomenovania je možné, že ľudia farbu vôbec nevnímali.

Homér vo svojej Odysey opisuje "vínovo-tmavé more". Prečo ale "vínovo-tmavé" a nie tmavo modré alebo zelené?

V roku 1858 učenec William Gladstone, ktorý sa neskôr stal premiérom vo Veľkej Británii, si všimol, že nešlo o jediný zvláštny opis farieb v jeho dielach. Aj keď básnik venuje veľa priestoru opisu zložitých detailov oblečenia, brnenia, zbraní, tvárí či zvierat, odkazy na farby sú predsa len trochu čudné. Napríklad železo a ovoci sú fialové a med zelený.

Gladstone sa preto rozhodol spočítať odkazy na farby v knihe. Čierna je spomenutá takmer 200 krát, biela asi 100 krát. Ostatné farby sa objavujú pomenej. Červená je spomenutá menej ako 15 krát a žltá so zelenou menej ako desať, píše Business Insider. 

Pozrel sa preto bližšie na iné texty z obdobia starovekého Grécka a všimol si to isté - slovo "modrý" sa tu vôbec nevyskytovalo.

Svet bez farieb

Vyzerá to tak, že Gréci žili v temnom svete bez farieb, s prevahou čiernej a bielej a občasnými zábleskami červenej a žltej.

Gladstone si myslel, že je to špecifikum Grékov, ale filológ Lazar Geiger nadviazal na jeho prácu a zistil, že podobne na tom boli aj iné národy.

ISIFA

Preštudoval islandské texty, Korán, čínske príbehy i hebrejskú verziu Biblie. O hinduistických textoch napísal, že na desiatkach tisíc riadkoch opisujú krásy nebies, východu i západu Slnka, vzduchu, dňa i noci, ale jedna vec sa tu vôbec nevyskytuje: to, že nebo je modré.

Modrá sa tu jednoducho neobjavuje, ani v zmysle, ako ju poznáme my, ale vôbec nie je odlíšená od zelenej či tmavej. 

Geiger sa zameral na to, kedy sa modrá začala vo svete objavovať. Každý jazyk mal najskôr pomenovanie pre čiernu a bielu, následne pre tmavú a bledú. Potom prišla červená - farba krvi a vína. Ďalej sa objavila žltá a zelená. Posledná bola modrá

Jediný staroveký národ, ktorý mal pomenovanie pre modrú farbu, boli Egypťania. Dokonca i poznali spôsob, ako vyvinúť modré farbivo.

Modrá (nie) je dobrá

Ak sa nad tým zamyslíme, modrá sa v prírode veľmi neobjavuje - modrých zvierat a kvetov je málo, modré oči sú zriedkavé. Modrá je len obloha. Ale je skutočne modrá? V staroveku ju za modrú veľmi nepovažovali.

Výskumník Guy Deutscher prišiel so zaujímavým nápadom - svoju dcéru vychovával bez toho, aby jej povedal, akú farbu má obloha. Jedného dňa sa jej spýtal, akú farbu vidí, keď sa pozrie na nebo.

Dievčatko nemalo tušenia. Obloha bola bezfarebná. Nakoniec sa rozhodlo, že je biela a neskôr povedalo, že modrá.

Ktorý je iný?

Vidíme ale niečo, na čo vlastne nemáme ani slovo? Vedec Jules Davidoff vycestoval do Namíbie, kde vykonal experiment na kmeni Himba. Jeho členovia nemajú pre modrú pomenovanie a nerozlišujú modrú od zelenej.

Reprofoto Business Insider

Ukázal im kruh s jedenástimi zelenými štvorčekmi a jedným modrým. Väčšina ľudí z kmeňa Himba nevidela rozdiel a tým, ktorí ho videli, tým to trvalo dlho.

Himba má ale viac pomenovaní pre zelenú, ako napríklad angličtina. Keď sa pozerali na kruh zelených štvorčekov, okamžite našli ten, ktorý mal iný odtieň.

Nájdete ho?

Reprofoto Business Insider

Pre nás je to zložité.

Podľa Davidoffa je pre nás jednoducho ťažké identifikovať niečo ako odlišné, ak na to nemáme pomenovanie. Aj keď naše oči to vlastne vidia.

To znamená, že ľudia modrú vždy videli, len pravdepodobne o tom nevedeli.

Reprofoto Business Insider

Umelé prírodné svetlo

Farieb sa týka aj ďalšie zistenie. Prírodné svetlo je jednou z vecí, ktorá sa nedá ničím nahradiť. Svoje o tom vedia predovšetkým fotografi a architekti, ale i ľudia, ktorí nemajú radi umelé osvetlenie.

Talianska spoločnosť CoeLux konečne našla riešenie. Vynašla umelé osvetlenie.

Pozrite si animáciu umelého osvetlenia, ktoré má rovnaké parametre ako prírodné:

Súvisiace články