Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nad Tichým oceánom sa objavila tajomná žiara
Zdielať na

Nad Tichým oceánom sa objavila tajomná žiara

KAMČATKA / Piloti Boeingu 747, ktorý letel z Hongkongu na Aljašku, spozorovali v blízkosti ruského polostrova Kamčatka nad Tichým oceánom záhadnú oranžovú a červenú žiaru. Správu priniesol The Daily Mail.

Piloti počas letu spozorovali v blízkosti ruského polostrova Kamčatka žiaru. Holandský pilot JPC Van Heijst povedal, že príčinou môže byť podvodná sopka, ktorá explodovala pod vodnou hladinou.

Päť hodín po vzlietnutí zbadala posádka intenzívny záblesk svetla, ktoré vyzeralo ako blesk. Sfarbilo sa do oranžovej a tmavočervenej farby, píše The Daily Mail.

V danej oblasti nezmysel

"Nad Tichým oceánom, južne od ruského polostova Kamčatka, som zažil najšialenejšiu vec v mojej leteckej kariére," povedal Van Heijst. Počas letu nedošlo k žiadnym búrkam, čo vylučuje, že išlo o blesk.

Reprofoto/Comet Program

Žiara zostáva záhadou. Podobné svetlá boli spozorované z rybárskej lode, ale pilot je presvedčený, že v danej oblasti ide o nezmysel.

"Čím sme boli bližšie, tým intenzívnejšia bola žiara. Bolo to vcelku strašidelné," pokračoval v rozprávaní.

Domov činných sopiek

"Jedinou možnou príčinou červenej žiary je výbuch sopky, ktorá sa nachádza pod hladinou oceánu. K erupcii mohlo dôjsť 30 minút predtým, než sme oblasťou preleteli," dodal.

Reprofoto/JPC Van Heijst

Piloti boli právom nervózni, keďže pred štartom počuli o zemetrasení na Islande, v Čile a San Franciscu. "Cítili sme sa všelijako, ale pohodlne určite nie," zdôverili sa.

Pozrite si priložené video:

"Možno som objavil nový ostrov, dúfam, že bude po mne pomenovaný," dodal kapitán Van Heijst.

Oblasť Tichého oceánu je známa aj ako Prsteň Ohňa (Ring of Fire) kvôli veľkému počtu zemetrasení a sopečnej erupcie. Oceán je domovom mnohých aktívnych i spiacich sopiek.

Reprofoto/JPC Van Heijst

Súvisiace články