Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Twitter pípa už osem rokov
Zdielať na

Twitter pípa už osem rokov

Zdroj: Reprofoto/Twitter

NEW YORK / Speváčka Lady Gaga, americká vesmírna agentúra NASA, pápež František alebo kontroverzný venezuelský prezident Hugo Chávez. Všetci z nich majú účty na sociálnej sieti Twitter, ktorý oslavuje ôsme narodeniny.

Komunitný server Twitter sa za päť rokov fungovania stal internetovým fenoménom. Kúzlu krátkych správ už prepadlo viac ako 430 miliónov užívateľov.

Twitter slúži ako názorný príklad toho, že geniálne vynálezy môžu byť založené na jednoduchom nápade. Služba umožňuje odosielať a prijímať takzvané tweety, teda textové správy v maximálnej dĺžke 140 znakov.

Je na každom užívateľovi, či túto kapacitu vyplní banalitami, alebo ostatným sprostredkuje niečo zaujímavé.

Podľa toho si môžu čitatelia nastaviť, od koho budú správy odoberať. Tí, ktorí tweetujú, si môžu nastaviť, pre koho budú správy prístupné.

Zabudnite na e-mail

Zásadným okamihom pre rozšírenie služby bol na jar v roku 2007 filmový a hudobný festival South by Southwest. Na frekventovaných miestach nechal Twitter postaviť veľkoplošné obrazovky, na ktoré bolo možné poslať svoj odkaz. o exhibicionistickú atrakciu bol medzi návštevníkmi festivalu veľký záujem, ktorý trvá dodnes.

Pre mladú generáciu je Twitter spoločne s Facebookom samozrejmosťou. Ide o pokračovateľov zastaralých komunikačných technológií ako je e-mail, chat alebo instant messaging.

Informovať skôr ako ostatní

Prispieva k tomu aj skutočnosť, že aplikácia pre ovládanie účtu na Twitteri je súčasťou väčšiny mobilných telefónov.

Twitter zmenil spôsob informovania o udalostiach. Niektoré správy sa prostredníctvom sociálnej siete šíria rýchlejšie než klasickými médiami. Napríklad správu o smrti najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu bin Ládina si ľudia prečítali najskôr na Twitteri.

Súvisiace články