Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Zlá správa pre vegetariánov. Rastliny počujú a bránia sa
Zdielať na

Zlá správa pre vegetariánov. Rastliny počujú a bránia sa

Zdroj: Reprofoto/The Daily Mail

MISSOURI / Nová štúdia vedcov preukázala, že rastliny dokážu identifikovať zvuky vo svojej tesnej blízkosti. Vo chvíli, keď ich napadne napríklad húsenica, začnú sa brániť. Informáciu priniesol britský The Daily Mail.

Predchádzajúci výskum sa zaoberal tým, ako rastliny reagujú na akustickú energiu vrátane hudby. "Naša práca je prvým príkladom toho, ako rastliny reagujú na relevantnú vibráciu," uviedla Heide Appel z University of Missouri.

Vibrácie vznikajú v listoch, keď húsenica požiera rastlinu. Následne dochádza k zmenám v metabolizme jej buniek. Rastlina si začne vytvárať obranné chemické látky, ktoré môžu škodcu odstrašiť, píše The Daily Mail.

Revolúcia v poľnohospodárstve?

Vedci urobili výskum - položili na rastlinu húsenicu a pomocou lasera a reflexného materiálu zaznamenávali správanie sa listu, ktorý reagoval na hmyz.

Následne pustili jednej rastline nahrávku vibrácií, druhej nie. Výskumníci zistili, že listy rastliny vystavenej vibráciám produkovali viac horčicových olejov, ktoré sú pre mnohé húsenice nepríjemné.

"Na túto chemickú obranu reagujú tým, že sa odplazia. Používanie vibrácií na posilnenie obranyschopnosti rastlín by mohlo byť prospešné v poľnohospodárstve," dodala Heidi Appel.

Nepodarilo sa ho rozpoznať

Rastliny by mohli odlišovať vibrácie na úrovni buniek bez toho, aby potrebovali špecializované orgány ako sú uši alebo zmyslové chĺpky.

V stenách buniek majú bielkoviny, ktoré reagujú na zmeny tlaku v okolí a pretavia ich na chemické signály. Podobné zariadenie v bunkách rastlín by mohlo spôsobovať vylučovanie hormónov a to by zase spôsobilo vylučovanie jedov. Zatiaľ sa ho ale nepodarilo rozpoznať.

Súvisiace články