Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
NASA otestovala lietajúci tanier, ktorý dopraví ľudí na Mars
Zdielať na

NASA otestovala lietajúci tanier, ktorý dopraví ľudí na Mars

LOS ANGELES / Americký národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v sobotu úspešne vyskúšal úplne nový pristávací prostriedok pre lety na Mars. Zariadenie, ktoré pripomína lietajúci tanier, po lete dopadlo do Tichého oceánu.

Test zariadenia, ktoré by malo na susednú planétu v budúcnosti prepravovať ťažké náklady aj astronautov, trval asi dve a pol hodiny. Z vojenskej základne na havajskom ostrove Kauai ho do atmosféry vyniesol balón naplnený héliom.

Po dosiahnutí výšky tridsaťsedem kilometrov kĺzal dole nad Tichým oceánom. Motory ho onedlho vyniesli  rýchlosťou štvornásobne prekračujúcou zvuk, do výšky 55 kilometrov. 

V závere testu sa mal pri opätovnom klesaní otvoriť padák, ktorý by zaistil mäkké pristátie disku na mori. Táto fáza sa však nevydarila úplne podľa predstáv expertov. Padák sa neotvoril správne. Zariadenie padlo do mora a teraz ho hľadajú špeciálne tímy.

Toto zariadenie bude vyvážať ľudí na Mars, pozrite sa:

Sondy a moduly na Mars od sedemdesiatych rokov vyváža rovnaký tradičný tvar padáku. Ak ale majú na Marse pristávať ľudia s vybavením, väčší a silnejší prostriedok je nevyhnutný.

Padák nového modulu má priemer 33,5 metra a je teda dvojnásobne väčší, ako ten, ktorý pred dvomi rokmi pristál na Marse. Je dokonca taký veľký, že sa nezmestí do veterných tunelov, ktoré NASA na podobné testy využíva.

Súvisiace články