Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rybie oko vidí Perzeidy aj cez oblačnosť, pozrite sa
Zdielať na

Rybie oko vidí Perzeidy aj cez oblačnosť, pozrite sa

MODRA / Pozorovali ste už niekedy nočnú oblohu? My sme si to odskúšali priamo v observatóriu v Modre. Aj to má svoje pravidlá. A to najmä počas pozorovania meteorických rojov, z ktorých najhojnejším je roj Perzeíd.

Vrchol bol včera

Roj Perzeíd je aktívny približne od 27. júla do 24. augusta. Maximum padajúcich hviezd sa tento rok očakávalo 12. augusta. Problémom však bola oblačnosť. V Modre ale našťastie majú celooblohovú komoru s objektívom Rybie oko. A preto mohli vzniknúť obrázky vložené do tohto článku.

Perzeidy majú hojné zastúpenie jasných meteorov, a to vďaka ich vysokej rýchlosti pri vstupe do zemskej atmosféry až 59 kilometrov za sekundu. Za dobrých pozorovacích podmienok, pod bezoblačným nebom a mimo pouličného osvetlenia, možno spozorovať v priemere jeden meteor každú jednu až dve minúty.

Slzy sv. Vavrinca

"Maximum činnosti roja nastáva každoročne okolo sviatku svätého Vavrinca, mučeníka upáleného v Ríme 10. augusta v roku 258. Preto sa Perzeidám v minulosti hovorilo slzy svätého Vavrinca," objasňuje Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied

Okrem Perzeíd je stále dosť aktívnych sporadických meteorov, ktoré sú v auguste činné. Ide napríklad o Kappa Cygnidy, Severné a Južné delta Aquaridy. Stačí teda zájsť niekam za mesto, kde svetlá civilizácie nebudú rušiť a zadívať sa na oblohu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

wikipédia

Súvisiace články