Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
21. 12. 2012. Bude koniec sveta alebo nebude?
Zdielať na

21. 12. 2012. Bude koniec sveta alebo nebude?

Koniec sveta mal prísť už niekoľkokrát, ale 21. december 2012 je vraj definitívny. "Teórie" o záhube ľudstva a planéty Zem potvrdzuje Mayský kalendár, ktorý sa práve týmto dátumom končí. Necelé dva mesiace pred naplnením osudu našej civilizácie sa preto stále hlasnejšie ozývajú tí, ktorí koncu sveta absolútne uveria, ale aj tí, ktorí celú teóriu záhuby tvrdo odmietajú.

Ani jeden hieroglyf neurčuje koniec

Máyski kňazi pomocou kalendára predpovedali presné miesto a čas zatmenia Slnka. Presnosť výpočtov mesačných cyklov bola tak dokonalá, že od dnešných sa líši iba o 33 sekúnd. Ich kalendár sa skladal z troch častí, ktoré rozdeľujú 5 200 rokov na 13 baktunov. Ten posledný končí 21. decembra 2012. "Toto je tiež zmena časového celku," hovorí profesor Milan Kováč.

Zmienka o 21. decembri 2012 je na iba dvoch nápisoch, a to len okrajovo spomenutá. Jeden sa venuje parným kúpeľom a druhý návšteve politika. "Ani pri jednom z týchto nápisov nie je hieroglyf pre katastrofu, koniec, alebo zánik," dodáva Kováč.

Veľa dokumentov zničených

Na jednom z nich je ešte napísané presne toto: Sa udeje zjavenie počas uvedenia do úradu boha BOLON YOKTE´. "Je to boh podsvetia, ale nie je to boh smrti," hovorí Kováč. Vo svete je málo dokumentov, ktoré by viac opisovali dôvod konca kalendára. Tento fakt môže byť spôsobený aj tým, že veľa ich bolo zničených.

Vedcom sa napriek tomu podarilo nájsť aj také nápisy, ktoré tento dátum presahujú. "Takže nemáme dôvod predpokladať, že by týmto spôsobom oznamovali koniec sveta," dodal profesor.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

usageorge.com/ilustračné

Súvisiace články