Polojasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Zistenie vedcov. Na Antarktíde bolo oveľa teplejšie
Zdielať na

Zistenie vedcov. Na Antarktíde bolo oveľa teplejšie

Podnebie Antarktídy bolo pred miliónmi rokov výrazne teplejšie a vlhšie, než sa doteraz odborníci domnievali. Vyplýva to zo štúdie vedcov, podľa ktorých teploty na najstudenejšom kontinente dosahovali až sedem stupňov Celzia.

O výskume zverejnenom v online verzii časopisu Nature Geoscience informoval americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Vedci skúmaním rastlinných zbytkov zo sedimentov pod Rossovým šelfovým ľadovcom zistili, že letné teploty na pobreží Antarktídy pred 15 a 20 miliónmi rokov boli o 11 stupňov Celzia vyššie, než dnes.

Ako na Islande

To bolo dosť na to, aby sa tu darilo vegetácii, vrátane kľačí. Niekoľkokrát vyšší bol aj úhrn zrážok. Vrchol tohto zeleného obdobia v histórii Antarktídy podľa odborníkov prišiel počas stredného miocénu, pred 16,4 až 15,7 miliónmi rokov, kedy vraj okraje kontinentu vyzerali skôr ako dnešný Island než ako polárna púšť.

Ako môže vyzerať budúcnosť

Hlavným cieľom štúdie bolo lepšie porozumieť tomu, ako môže vyzerať budúcnosť ovplyvnená klimatickými zmenami. Teplejšia doba stredného miocénu išla podľa výskumníkov ruka v ruke s vyššou hladinou oxidu uhličitého. Jeho koncetrácia vtedy dosahovala 400 až 600 častíc v milióne častíc atmosféry (ppm). Dnešná koncentrácia CO2 sa pohybuje okolo 390 ppm a pri súčasnom tempe jeho zvyšovania by úrovne z doby strednéhjo miocénu mala dosiahnuť na konci tohto storočia.

Pokorili Antarktídu

33-ročná Britka Felicity Aston a 49-ročná Julieta Nuňez pokorili Antarktídu. Jedna v mrazivých vodách  preplávala 1 100 metrov, Felicity Aston na lyžiach strávila 59 dní, počas ktorých prešla 1700 kilometrov naprieč zamrznutou krajinou.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články