Skoro jasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Vývoj čiernych dier a galaxií? Odpoveď dá nová družica NuSTAR!
Zdielať na

Vývoj čiernych dier a galaxií? Odpoveď dá nová družica NuSTAR!

Ako sa superhmotné čierne diery a galaxie spoločne vyvíjali v priebehu vekov? Aký je pôvod kozmických lúčov? Čo sa deje pri explózii veľmi hmotných hviezd a supernov? Práve nová družica NASA s názvom NuSTAR má so svojím špeciálnym teleskopom odpovedať na tieto a ďalšie otázky. A tešiť sa majú na čo aj milovníci vesmírnych záhad...

NuSTAR sa povezie na chrbte Pegasa

13. júna má byť vypustená z atolu Kwajalein v strednom Pacifiku špeciálna astronomická družica NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array). Na obežnú dráhu okolo Zeme zaisťuje spoločnosť Orbital Sciences Corporation prostredníctvom rakety Pegasus. Tá, ako na obrázku vidno, má byť upevnená pod trupom lietadla L-1011 Stargazer (Hvezdár). Nad Pacifikom L-1011 vypustí Pegasus a ten dopraví NuSTAR až do vesmíru...

Výnimočný teleskop

Vypustenie NuSTAR pritom pripravuje NASA už dlhšiu dobu. Ide totiž o družicu so špeciálny teleskopom, ktorý toho má pozorovať vo vesmíre vskutku veľa. Avšak na rozdiel od doteraz vypustených družíc má jedno veľké plus. Pozorovanie sa uskutoční prostredníctvom rontgenového žiarenia s vysokými energiami, obrovskou citlivosťou a rozlíšením.

Cieľ: čierne diery a nebeské telesá

Jej úlohou je pátrať po "neviditeľných" čiernych dierach, ich vysokorýchlostných častíc, pozorovať husté neutrónové hviezdy, Slnko či pozostatky po výbuchu supernov. Jednou z hlavných úloh je tiež zistiť, ako sa superhmotné čierne diery a galaxie spoločne vyvíjali v priebehu vekov.

Nuž a pozorovaním by podľa vedcov mohla odpovedať na otázky ako aké je priestorové rozloženie čiernych dier, čo sa deje pri explózii veľmi hmotných hviezd či skúmať zdroj energie mimoriadne aktívnych galaxií. Misia NuSTAR má trvať dva roky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články