Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Košické vianočné trhy chránia betónové zábrany a kvetináče. Mesto do budúcna plánuje aj protiteroristické stĺpy
Zdielať na

Košické vianočné trhy chránia betónové zábrany a kvetináče. Mesto do budúcna plánuje aj protiteroristické stĺpy

KOŠICE / Keďže po minulé "covidové roky" boli trhy zakázané a obmedzené, tento rok sa očakáva väčší nával ľudí. Okrem betónových zábran či kvetináčov sa pripravte aj na vreckárov.

Hlavnú ulicu z oboch strán strážia betónové zábrany

Pre niektorých ide len o neestetickú "opachu", no iní si zas uvedomujú ich zmysel a dôležitosť. "Tie zátarasy asi musia byť, chápem to z technických, bezpečnostných dôvodov, ale vyzerá to škaredo akože. Ale keď sú obavy dôvodné, chápem to," vyjadrujú sa obyvatelia Košíc. Cieľom je najmä zabrániť vjazdu áut do priestorov, kde sa trhy konajú. Rozmiestnených bolo 22 zábran.

"Krajské riaditeľstvo PZ v Košiciach bolo mestskou políciou požiadané o súčinnosť pri zabezpečení ochrany zdravia, života a majetku občanov, ale aj pri dohľade nad ochranou verejného poriadku, počas nadchádzajúcich vianočných trhov," uviedla hovorkyňa KR PZ Košice, Lenka Ivanová. "K takémuto riešeniu sme pristúpili ešte v decembri 2016 po tragických teroristických útokoch v Berlíne, krátko pred vianočnými sviatkami. Dnes sa to žiaľ stalo absolútnym štandardom, že je to jednoducho potrebné aj takýmto spôsobom chrániť ľudí, pretože auto v dave sa správa ako zbraň," vyjadril sa hovorca mesta Košice, Dušan Tokarčík.

Mnohí sa ale sťažujú na ich vzhľad. Zavadzajú cyklistom, ale skomplikovať zásah môžu aj záchranným zložkám. "V každom prípade si uvedomujeme, že to možno nepôsobí na prvý pohľad veľmi esteticky, aj preto mesto pripravilo projekt tzv. mobilných zábran, ktoré by mali byť umiestnené na začiatku a na konci Hlavnej ulice a boli by ovládané na diaľku," dodal Tokarčík.

Pozor na vreckárov

Okrem dobrôt na vianočných trhoch môžete natrafiť aj na vreckárov. Dôležité je dávať si väčší pozor na svoje osobné veci. Doklady a peňaženky nikdy nenoste v zadných vreckách nohavíc. Policajti radia mať kabelky vždy pri sebe a zatvorené. "Policajný zbor taktiež prispeje k pokojnému predsviatočnému ale aj sviatočnému obdobiu a to vyčlenením maximálneho počtu policajtov, ktorí budú mať nepretržitý výkon služby," uviedla Ivanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy