Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spor včelárov so starostom pokračuje. Úle si postavili svojvoľne
Zdielať na

Spor včelárov so starostom pokračuje. Úle si postavili svojvoľne

Zdroj: TV JOJ

PERÍN / CHYM - Spor medzi skupinou včelárov z okolia Košíc a starostom obce Perín-Chym pokračuje. Pred mesiacom včelári tvrdili, že miestny starosta úmyselne poškodil ich úle. Zachytila ho fotopasca, ktorú včelári nastražili. Na starostu podali trestné oznámenie. Ten tvrdí, že úle nepoškodil úmyselne a včelári obišli nariadenia a nesplnili si povinnosti vyplývajúce z chovu včiel. Ich spor rieši polícia i regionálna veterinárna a potravinová správa.

Včelári zistili, že niekto poškodil ich úle a to opakovane. Nastražili preto fotopascu, ktorá zachytila pri úľoch miestneho starostu a veterinára. "Zhruba pred mesiacom mi zničil včelstvá, vtedy bolo zničených asi 20 rodín, urobil to so svojim súkromným autom, kde vidno pekne jeho tvár, ŠPZ," hovorí včelár Slavomír Fekete. 

"Nie som si vedomý, že by som ja naschvál a vedome zničil niekomu nejaký majetok, tobôž nie, keď sa k tomu pán Fekete nijakým spôsobom nepriznal, keďže si nezaevidoval tieto včelstvá na obci," povedal starosta Ladislav Molnár. Starosta totiž tvrdí, že včelári úle umiestnili svojvoľne bez toho, aby to na obecnom úrade oznámili.

"Po prvé, musí mať súhlas pre kočovanie daného katastra, ktorý udeľuje štátna veterinárna správa, musí mať súhlas vlastníka pozemku, musí preukázať, že včelstvá sú zdravé, že vykonal veterinárne vyšetrenie daných včelstiev," vymenováva Molnár. "Nie som si vedomý, že by som bol porušil nejaké ich zákony," oponuje včelár. 

Starosta napokon podal podnet na regionálnu veterinárnu správu. Pracovníci vykonali u včelárov opakovanú kontrolu. Včelári napokon svoje úle z katastra Perína odstránili. Aj napriek tomu ich zrejme pokuta z veterinárnej správy neminie. "Umiestnil si včelstvo priamo na medzinárodnej štátnej hranici, nezaplatil poplatok, ktorý všeobecné záväzné nariadenie vyžaduje, skrátka obišiel všetky náležitosti, ktoré súvisia s tým, aby mohol u nás mať umiestnené včelstvá," vysvetľuje starosta. 

"Je to smutné, lebo včely sú súčasťou prírody, patria do prírody a takýmto nedôsledným spôsobom potom sa vytvoria podmienky, ktoré sú nepríjemné pre každého včelára," uzatvára predseda moldavskej organizácie včelárov Július Bodnár.

 

Súvisiace články