Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žena si zavolala horských záchranárov. Našli ju práve včas, rána by sa nemusela dožiť
Zdielať na

Žena si zavolala horských záchranárov. Našli ju práve včas, rána by sa nemusela dožiť

VYSOKÉ TATRY / Do pátracej akcie vyrazili horskí záchranári v noci zo stredy na štvrtok. V horách sa stratila 31-ročná žena, ktorá o pomoc zavolala sama. Záchranárom to ale neuľahčila, nevedela im ani približne povedať, kde by mohla byť. Pátranie bolo veľmi náročné aj pre zlé počasie. Našli ju práve včas, rána by sa nemusela dožiť.

Zúfalý hovor prišiel horským záchranárom okolo 22:00 hodiny večer. Stratená žena ich prosila o pomoc, keďže nevedela kde je. Spomenula iba vodopády a Bilikovu chatu, nič bližšie ale nevedela povedať. Záchranári ihneď vyrazili do terénu.

Nepriaznivé počasie, búrka a dážď sprevádzali pátraciu akciu. Do hľadania zapojili aj psovodov, prehľadali okolie Bilikovej chaty, ale bezvýsledne. Ženu nenašli. Pokúšali sa jej viackrát volať, ale keď hovor prijala, iba plakala a potom zložila. "Sme teda ten okruh pátrania trochu rozšírili," hovorí o záchrannej akcii  vedúci akcie Marián Červienka. Asi po dvoch hodinách sa im ju podarilo nájsť.

"Okolo polnoci sme ju našli. Sedela v hlbokom bezvedomí. Nereagovala ani na silný bolestivý podnet. Takže bola vo veľmi zlom stave," pokračuje Červienka. Poskytli je prvú pomoc, spontánne dýchala, takže nebolo potrebné oživovanie. Trochu jej zvýšili tlak a na ramenách ju zniesli dolu, kde ju odovzdali posádke rýchlej zdravotnej pomoci. Následne bola prevezená do nemocnice. Čo sa presne stalo, zatiaľ nie je jasné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy