Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Bratislave si pripomenuli smutné výročie invázie Ruska na Ukrajinu. Nechýbali tradície ukrajinského ľudu
Zdielať na

V Bratislave si pripomenuli smutné výročie invázie Ruska na Ukrajinu. Nechýbali tradície ukrajinského ľudu

BRATISLAVA / Vojnový konflikt na Ukrajine zasial do mnohých ľudí strach a úzkosť. Našťastie mnohí z nás v sebe našli aj odvahu, túžbu pomáhať a vzdorovať beznádeji. Presvedčiť sa o tom mohli aj návštevníci a okoloidúci na viacerých miestach hlavného mesta, kde sa síce spomínalo na smutné výročie ruskej invázie, no program zahŕňal aj humanitárnu pomoc či pripravovanie viacerých tradičných ukrajinských pokrmov.

Na viacerých miestach v Bratislave si ľudia pripomínali nielen smutné výročie rozsiahlej invázie ruskej armády na území Ukrajiny, ale aj odvahu a tradície ukrajinského ľudu. "Tak pripravili sme taký projekt Malej Ukrajiny. Je to priestor, kde sa vlastne ukrajinské a slovenské iniciatívy, ktoré pomáhajú na Ukrajine, môžu prezentovať," vysvetlil Marián Kulich z iniciatívy Mier Ukrajine.

Návštevníci plietli kamuflážové siete, vyrábali zákopové sviečky pre vojakov a prítomné boli aj dodávky, kde ľudia mohli priniesť humanitárnu pomoc. Vystavené boli aj viaceré artefakty z vojny, ktoré poukazovali na to, že vojna nemá ľudskú tvár. "Máme tu aj prestrelené dvere tiež z Buče, ktoré mali nadpis deti, ale ako vidíte, aj na také autá sa strieľalo," opísala dobrovoľníčka Zorliana Yuriv.


Súčasťou sprievodného programu bolo aj ochutnávanie tradičného ukrajinského boršču

Existuje zelený, jarný boršč. "Cibuľa, zemiaky, cvikla, potom dáme do boršču ešte kapustu, mrkvu a ďalej ide podľa každého chuti," opísala v skratke recept ukrajinská koordinátorka v Mareene, Oľga Zhurba. Nevarili len Ukrajinci, ale na pomoc prišla aj jedna Slovenka. Kňaz Oleg čerstvo po vypuknutí konfliktu začal na hranici s Ukrajinou variť polievku. Teraz pripravuje pre vojakov bograč, ktorý je často pripisovaný Slovincom aj Ukrajincom, no svoj pôvod má v maďarskom guláši.
"Chlapi to zjedia veľmi rýchlo, lebo skoro každý deň posielame zásielky na front," uviedol Oleg. "Asi jediný zdravý spôsob, akým sa prekonávajú takéto veci, je práve aktivita, práve naša schopnosť zostať ľuďmi a pomáhať," dodala Lucia Rosováková z iniciatívy Mier Ukrajine.

O vojenskom konflikte na Ukrajine sa natočili desiatky dokumentárnych filmov a jeden z nich sa premietal aj počas dňa. "Je to film o tom, že ukrajinský národ bojuje, že náš národ zvíťazí, pretože sa nechystáme odtiaľ odísť. My tam budeme žiť naďalej," vyjadrila sa Natalia Vasilieva z organizácie Sieť na ochranu národných záujmov.

Od začiatku ruskej vojenskej agresie zahynulo 473 ukrajinských detí

Ďalších 1,5 milióna je v ohrození. Aby sa poukázalo na túto tragédiu, na viacerých miestach v Bratislave boli na zemi umiestnené patologické vaky s výplňou, aby pôsobili, že sú v nich uložené telá detských obetí. Pri každom vaku bola umiestnená hračka. 

​Niekoľko desiatok Rusov žijúcich na Slovensku a aj Slovákov prišlo vyjadriť nesúhlas s vojnou pred ruské veľvyslanectvo. Dvaja slovenskí aktivisti priniesli aj prasacie hlavy. "Zároveň je to akási metafora na Orwellovu Farmu zvierat," dodal aktivista Filip Kontrík.

Na Námestí Nežnej revolúcie bol celý deň aj reportér TV JOJ Jakub Prok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy