Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zelenskyj k roku vojny na Ukrajine: Prvý deň invázie bol najťažší deň v našich novodobých dejinách
Zdielať na

Zelenskyj k roku vojny na Ukrajine: Prvý deň invázie bol najťažší deň v našich novodobých dejinách

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok na prvé výročie začiatku invázie Ruska na Ukrajinu prisľúbil, že tento rok Ukrajinci zvíťazia. Prvý deň invázie označil za najdlhší v živote. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a Reuters.

"Takto to 24. februára 2022 začalo," uviedol Zelenskyj sediac za stolom. Spomínal pritom, ako sa Ukrajincom pred rokom prvýkrát prihovoril. "Bol to najdlhší deň našich životov. Najťažší deň v našich novodobých dejinách. Zobudili sme sa skoro a odvtedy sme nespali... Prežili sme prvý deň totálnej vojny. Nevedeli sme, čo prinesie zajtrajšok, no rozumeli sme, že o každý zajtrajšok treba bojovať a my sme bojovali," uviedol Zelenskyj.

"Sme silní, sme pripravení na všetko. Porazíme každého... Hlavný záver tohto je, že sme prežili. Neboli sme porazení a spravíme všetko pre to, aby sme tento rok vyhrali!" vyhlásil ukrajinský prezident. "Milióny z nás si 24. februára vybrali nie bielu, ale modrožltú vlajku. Žiaden útek, ale postavenie sa, odolávanie a bojovanie. Bol to rok bolesti, smútku, nádeje a jednoty," napísal Zelenskyj v piatok na svitaní na sociálnej sieti Twitter.

Prvé výročie začiatku invázie si v piatok ráno pripomenul aj americký prezident Joe Biden. "Pred rokom si (ruský) prezident Putin myslel, že rýchlo obsadí Kyjev. No potom narazil na statočnosť Ukrajiny a železnú vôľu všetkých národov," napísal Biden na Twitteri. Na Ukrajine sú na piatok naplánované sviečkové vigílie a iné spomienkové udalosti, ktorými si obyvatelia uctia tisíce obetí vojny. Objavili sa obavy, že Rusko by v tento deň mohlo proti Ukrajine podniknúť ďalší rozsiahly raketový útok. Počas noci sa v Kyjeve sirény nespustili. Vláda napriek tomu odporúča, aby školy vyučovali online a ľudia pracovali z domu. Začiatok invázie si pripomenuli aj v iných krajinách. V Paríži bola napríklad Eiffelová veža nasvietená vo farbách ukrajinskej vlajky.

Maďarská prezidentka: Integritu a suverenitu Ukrajiny nemožno spochybňovať

Územnú integritu a suverenitu Ukrajiny nemožno spochybňovať. Vyhlásila to na Twitteri k výročiu vypuknutia vojny na Ukrajine maďarská prezidentka Katalin Nováková, ktorá zdôraznila, že vojnoví zločinci musia byť potrestaní. "My Maďari si želáme otvorenie cesty k spravodlivému mieru", konštatovala Nováková a poznamenala, že vojna trvá už rok a jej koniec nevidno.

Medvedev si myslí, že krajina by mala posunúť svoje hranice „tak ďaleko, ako je možné“

Rusko by malo posunúť svoje hranice "tak ďaleko, ako je možné“, vyjadril sa na prvé výročie začiatku ruskej vojny na Ukrajine zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady a bývalý prezident Dmitrij Medvedev. "Je také dôležité dosiahnuť všetky ciele 'špeciálnej vojenskej operácie',“ vyjadril sa Medvedev v piatok prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram, pričom použil termín, ktorý Rusko používa na označenie svojej vojny na Ukrajine. "Posunúť hranice hrozieb pre našu krajinu tak ďaleko, ako je to možné, i keď by to boli hranice Poľska,“ povedal, odkazujúc na najzápadnejšiu hranicu Ukrajiny.

Medvedev tiež skonštatoval, že Rusko dosiahne víťazstvo proti Ukrajine a dodal: "všetci chceme, aby sa to stalo tak skoro, ako je možné. A ten deň príde. Získame späť naše územia a spoľahlivo ochránime našich ľudí“.

Prečítajte si o dodaní tankov Leopard 2 na Ukrajinu, ktoré darovalo Poľsko

Von der Leyenová: Putin na Ukrajine nedosiahol žiaden zo svojich cieľov

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok uviedla, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa rok od spustenia vojenskej invázie na Ukrajinu "nepodarilo dosiahnuť ani jediný" cieľ. "Putinovi sa rok po začiatku brutálnej vojny nepodarilo dosiahnuť ani jeden zo svojich strategických cieľov... Namiesto vymazania Ukrajiny z mapy je konfrontovaný s národom, ktorý je dôraznejší ako kedykoľvek predtým," povedala predsedníčka EK v estónskej metropole Tallinn. Počas tlačovej konferencii ju sprevádzali generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a estónska premiérka Kaja Kallasová.

Stoltenberg verí, že Ukrajina v boji proti Rusku "nepochybne zvíťazí". "Sloboda nie je zadarmo. Musíme o ňu bojovať každý deň. Dnes je to ukrajinský ľud, ktorý statočne bojuje za svoju slobodu. A napriek temnému roku zúfalstva a skazy ich odhodlanie a odvaha nepochybne zvíťazí," dodal. 

Gyurcsány: Cieľom vojny je vyhnať Rusov z Ukrajiny

Konečným cieľom vojny na Ukrajine je vyhnať Rusov. V deň výročia vypuknutia rusko-ukrajinskej vojny to vyhlásil na Facebooku maďarský expremiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány. Rusko je podľa vyjadrenia opozičného politika agresorom a ruský prezident Vladimir Putin a jeho spolupracovníci sú vojnoví zločinci, ktorých treba postaviť pred súd. Ukrajinu označil Gyurcsány za obeť a hrdinu. "Politika podpory Putina zo strany maďarskej vlády je hanebná," napísal predseda DK, podľa ktorého maďarský kabinet presadzuje Putinom diktovaný mier. 

Taiwanský minister: Vojna na Ukrajine Číne ukázala, že útok musí byť rýchly

Čínska armáda sa z monitorovania ruskej invázie na Ukrajine naučila, že úspešný útok na Taiwan by musel byť rýchly. Situáciu však pre Peking komplikuje Taiwanský prieliv, uviedol v piatok taiwanský minister obrany Čchiou Kuo-čeng. "Rusko-ukrajinská vojna im (čínskej armáde) priniesla veľké ponaučenie – určite sa budú snažiť byť rýchli," povedal Čchiou.

Ruský prezident Vladimir Putin spustil inváziu na Ukrajinu vlani 24. februára a boje na ukrajinskom území prebiehajú nepretržite už rok. Podľa západných predstaviteľov malo Rusko v pláne dobyť Kyjev v úvodných dňoch vojny, čo sa mu nepodarilo. Šéf taiwanského rezortu obrany povedal, že aj keby Čína plánovala rýchly útok na Taiwan, vzdorovala by pri ovládnutí ostrova určitým ťažkostiam, pretože jej ozbrojené sily by museli prekročiť Taiwanský prieliv, ktorý oddeľuje Taiwan od pevninskej Číny. Podľa jeho slov by sa preto čínskej armáde nepodarilo zmocniť sa Taiwanu za jeden či dva týždne.

Scholz: Putin svoje ciele na Ukrajine nedosiahne, vojnu by mal ukončiť

Ruský prezident Vladimir Putin svoj imperialistické ciele na Ukrajine nedosiahne, uviedol v piatok nemecký kancelár Olaf Scholz pri príležitosti prvého výročia od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. "Čím skôr si ruský prezident uvedomí, že svoj imperialistické ciele nedosiahne, tým väčšia je šanca, že sa vojna čoskoro skončí. Putin to má vo svojich rukách. Môže ukončiť túto vojnu," povedal Scholz vo videoodkaze.

Spolkový kancelár zároveň uviedol, že Nemecko bude Ukrajinu podporovať tak pevne a dlho, ako to len bude potrebné. "Čo nám všetkým veľmi imponuje – to je odhodlanie a odvaha Ukrajincov, ako bránia svoju slobodu... Nemecko ich v tom podporuje – a bude ich tak pevne a dlho, ako bude treba," citovala jeho slová agentúra Reuters.

K roku vojny na Ukrajine sa vyjadrili aj slovenskí politici. Viac si môžete prečítať v článku nižšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy