Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Politici k roku vojny na Ukrajine: Žiadna zámienka nemôže ospravedlniť utrpenie spôsobené Ukrajincom, uviedla prezidentka
Zdielať na

Politici k roku vojny na Ukrajine: Žiadna zámienka nemôže ospravedlniť utrpenie spôsobené Ukrajincom, uviedla prezidentka

BRATISLAVA / Svojím rozsahom a charakterom sa ruská agresia úplne vymyká z úrovne európskej civilizácie 21. storočia. Žiadna zámienka, žiadna výhovorka Kremľa nemôže ospravedlniť utrpenie, ktoré Ukrajincom svojou agresiou spôsobili. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti uplynutia prvého roku vojny na Ukrajine. K výročiu sa vyjadrili aj ostatní slovenskí politici.

Pripomenula, že každodennou realitou častí Ukrajiny, kde vstúpili ruskí vojaci, sú masové hroby, mučenie či odvlečení ľudia. "V tejto vojne nie sú najmenšie pochybnosti, kto je agresor a kto sa bráni a ani o tom, kto chce vojnu a kto chce mier. Ak by si Vladimir Putin želal mier, môže kedykoľvek nariadiť stiahnutie svojich vojakov z Ukrajiny. On však už 365 dní ukazuje, že si želá pravý opak," skonštatovala hlava štátu.

Solidarita svetového spoločenstva s Ukrajinou je podľa Čaputovej nevídane silná. "Uvedomujeme si, že naša pomoc je pomocou ľuďom v nešťastí, našim susedom, s ktorými tu budeme spolunažívať veky, bez ohľadu na politické garnitúry na jednej či druhej strane hraníc," vyhlásila. Prezidentka je presvedčená, že aktuálne neľahké časy a krízy zvládneme, ak aj naďalej zachováme pokoj a rozvahu, budeme sa riadiť pravdou a nepodľahneme strachu, lži a manipuláciám.

Prezidentka Zuzana Čaputová zároveň uverejnila spoločné vyhlásenie troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky:

Minister obrany označil rok vojny na Ukrajine rokom devastácie a utrpenia

"Toto utrpenie sa musí skončiť a Rusko musí nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine zastaviť. Ukrajina vo svojej spravodlivej a hrdinskej obrane môže počítať s našou plnou podporou pre svoje víťazstvo," napísal na sociálnej sieti Jaroslav Naď.

Veronika Remišová: Je tragické, že vraždenie trvá už rok a stále nie je zastavené

"Aj jeden deň vojny je priveľa a je tragické, že vraždenie trvá už rok a stále nie je zastavené," predsedníčka strany Za ľudí a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová to uviedla k prvému výročiu ruskej invázie na Ukrajine. Ako pripomenula, útok Ruska spôsobil nešťastie miliónov ľudí, ktorí prišli o domovy, svojich blízkych a život. Rok bojov podľa nej ukázal množstvo zla, ktoré sa maskuje lžami a šíri sa aj na Slovensku. "Je mimoriadne kľúčové, že plány Ruska ako agresora neboli naplnené a Ukrajina úspešne bráni svoju slobodu, suverenitu a územnú celistvosť. Odhodlanie obyvateľov aj politického vedenia krajiny je inšpiráciou pre celé demokratické svetové spoločenstvo, ktoré vrátane Slovenska ostro odsúdilo barbarskú agresiu Ruska a už rok poskytuje Ukrajine adresnú finančnú, humanitárnu a vojenskú pomoc," skonštatovala Remišová.

Je hrdá, že sa Slováci hneď na začiatku konfliktu zmobilizovali a nezištne začali Ukrajincom pomáhať. "Je správne, že Slovensko sa jasne prihlásilo k demokratickým štátom, ktoré odsúdili agresiu a zapojili sa do pomoci ľuďom zasiahnutým vojnou," vyzdvihla. Strana Za ľudí ostro odsúdila konanie niektorých politikov na Slovensku, ktorí si budujú politický prospech na úkor vo vojne umierajúcich ľudí, založený na nenávisti a klamstvách propagandy Ruska, relativizujúcich jeho zodpovednosť za jednostranné rozpútanie a vedenie tejto vojny. Pokračovanie pomoci Ukrajine je podľa šéfky strany naďalej dôležité v takej forme a objeme, aký Ukrajina potrebuje a ktorý je reálny vzhľadom na možnosti Slovenska.

Víťazstvo Ukrajiny a následný mier je v najvyššom záujme Slovenska, uviedla strana SaS 

Strana SaS deklaruje plnú podporu Ukrajine v snahe zastaviť neprijateľnú ruskú agresiu. Ako uviedla pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie, k mieru v regióne povedie iba víťazstvo Ukrajiny. TASR o tom informoval hovorca strany Ondrej Šprlák. "Víťazstvo Ukrajiny a následný mier je v najvyššom záujme Slovenskej republiky," uviedol predseda SaS Richard Sulík. Pripomenul, že ministerstvo hospodárstva pod jeho vedením po vypuknutí vojny pracovalo na tom, aby sa na Ukrajinu čo najskôr dostala potrebná pomoc. "Procesovali sme dodávky paliva, potravín, humanitárneho materiálu, ale cez ruky nám prešiel aj vývoz nábojov či systému S-300, ktorý dnes chráni životy civilného obyvateľstva pred ruskými vzdušnými útokmi," uviedol. Sulík vyzdvihol tiež pomoc ďalších členov a nominantov strany. Zároveň upozornil, že aj vďaka hlasom SaS Národná rada SR schválila uznesenie, ktoré označuje Rusko za teroristický štát.

​Moja prvá reakcia minulý rok 24. februára bola, že som tomu nechcel veriť, spomína minister vnútra Roman Mikulec

"Bolo to niečo, čo sme si nikto nedokázali pripustiť, že v 21. storočí budeme po všetkých tých skúsenostiach, čo svet zažil v podobe prvej či druhej svetovej vojny, že budeme musieť znovu čeliť bezprecedentnému útoku jedného štátu na druhý. Útok Ruska na Ukrajinu a vojnový konflikt odsudzujem, odsúdil som to už nespočetne ráz a odsudzujem to aj dnes," napísal minister na sociálnej sieti. Ďalej uviedol, že na rezorte vnútra od prvého dňa pracovali na všetkých procesoch tak, aby primárne ľuďom utekajúcim pred vojnou pomohli. Vyzdvihol taktiež solidaritu Slovákov, ktorí sa zomkli a od prvého momentu Ukrajincom pomáhali. Poďakoval aj neziskovým a mimovládnym organizáciám či dobrovoľníkom. Podľa jeho slov si spoluprácu s nimi od začiatku nesmierne váži. 

Boris Kollár: Je dôležité, aby sme sa zomkli a dali agresorovi jasne najavo, že jediným riešením je mier

"Hoci je 21. storočie a my sme si mysleli, že sa hrôzy vojny už nemôžu opakovať, presne pred rokom sme zistili, že sme sa mýlili," napísal na sociálnej sieti predseda parlamentu Boris Kollár k ročnému výročiu ruskej vojny na Ukrajine. "Desaťtisíce mŕtvych, milióny ľudí museli opustiť svoje domovy a miliardy ďalších, ktorí sa stále obávajú následkov tohto konfliktu," napísal.

Podľa Káčera hlasovanie v OSN ukázalo, že pre demokratický svet je počínanie Ruska neakceptovateľné

Hlasovanie v Organizácii Spojených národov (OSN) ukázalo, že pre demokratický svet je počínanie Ruska neakceptovateľné a dôrazne odmieta jeho agresiu na Ukrajine. Uviedol to vo štvrtok 23. februára slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer vo svojom vystúpení na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. To sa konalo pri príležitosti uplynutia roka od začiatku vojenskej agresie Ruska na Ukrajine. Ako uvádza v tlačovej správe komunikačný odbor slovenského rezortu diplomacie, Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu o základných princípoch spravodlivého a udržateľného mieru na Ukrajine, za ktorú zahlasovalo 141 členských krajín OSN vrátane Slovenska, 7 krajín bolo proti a 32 sa hlasovania zdržalo.

"Netvrdím to len ja, hlasy 141 štátov hovoria samé za seba. Ide o ďalší dôkaz toho, že väčšina sveta podporuje nezávislosť a zvrchovanosť Ukrajiny, žiada stiahnutie ruských vojsk z jej územia a vyvodenie zodpovednosti za spáchané zločiny," povedal v New Yorku Káčer, ktorý zároveň odsúdil pokračujúcu vojnu Ruskej federácie proti susednej krajine a apeloval na nevyhnutnosť postaviť sa proti ruským dezinformáciám ospravedlňujúcim vojnu a snažiacim sa tak obhájiť neobhájiteľné.

​Ruská agresia proti Ukrajine porušuje podľa Káčera normy, na ktorých stojí povojnové usporiadanie sveta, a preto je to s prehľadom najväčšia hrozba pre globálny mier. "Ak sa svet Rusku nepostaví, ukáže tak ostatným, že agresia, spochybňovanie práva na sebaurčenie krajín či menenie hraníc silou je prirodzené právo väčšieho a silnejšieho. Dnes sa to týka Ukrajiny, ale zajtra môže byť obeťou iná krajina," dodal Rastislav Káčer.

Šimečka: Vyzývame všetky strany, aby prestali zneužívať šírenie nenávisti voči Ukrajine na svoju volebnú kampaň

"Ukrajinu musíme podporovať aj po voľbách, až kým nevyhrá," uviedol predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka rok od ruskej invázie na Ukrajinu. Vyzval tiež všetky politické strany, aby prestali zneužívať šírenie nenávisti voči Ukrajine na svoju volebnú kampaň. "Po roku vidíme desiatky tisíc obetí Putinovej krvavej vojny, z nich množstvo detí, veľa zranených ľudí, aj takých, čo prišli o všetko. Počúvame svedectvá o hrôzach páchaných ruskými vojakmi. Ukrajina sa však statočne bráni ďalej a my ju budeme podporovať, kým nezvíťazí," uviedol Šimečka.

"Nemôžeme dopustiť, aby sa Slovensko po voľbách Ukrajine otočilo chrbtom. To by bola cesta priamo do náručia Vladimira Putina, cesta do záhuby. Geopolitické a bezpečnostné záujmy Slovenska sú priamo spojené s víťazstvom Ukrajiny a my urobíme všetko preto, aby naša podpora pretrvala aj po septembri," dodal podpredseda PS a poslanec NR SR Tomáš Valášek.

"Len zbabelec by nechal napadnutého na ulici bez pomoci. Len cynik môže tvrdiť, že ak napadnutému nepomôžeme, aspoň sa bitka skôr skončí. Ak prehrá Ukrajina, prehrá Slovensko. Desiatky tisíc nevinných ľudí už zomrelo aj za našu slobodu, buďme im vďační a nezraďme ich," vyhlásil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Smer-SD: Riešením rusko-ukrajinského konfliktu sú mierové rokovania

Riešením rusko-ukrajinského konfliktu nie sú dodávky zbraní, ale mierové rokovania. Vyhlásil to opozičný Smer-SD, ktorý odmieta zaťahovanie SR do tohto konfliktu. Úlohou Slovenska je podľa Smeru-SD poskytovať humanitárnu pomoc. Humanitárna pomoc Slovenska pre Ukrajinu má podľa Smeru-SD zahŕňať starostlivosť o utečencov aj liečbu ranených, no nie dodávky zbraní a vojenského materiálu. Strana víta a podporuje všetky aktivity smerujúce k ukončeniu konfliktu a nastoleniu mieru. Smer-SD zdôraznil, že v deň vypuknutia vojny na Ukrajine odsúdili útok ako jasné porušenie medzinárodného práva. Strana tvrdí, že každý deň konfliktu predlžuje utrpenie a prináša smrť tisícom vojakov aj civilistov.

"Od samého začiatku konfliktu hovoríme, že ide o konflikt dvoch svetových veľmocí, Ruska a USA," uviedol Smer-SD v stanovisku, ktorý zaslal tlačový odbor strany.

K roku vojny na Ukrajine sa vyjadrili aj zahraniční politici. Viac si môžete prečítať v článku nižšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy