Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tomáš, ktorý zomrel po zásahu polície, nedýchal dlhé minúty, kým to zbadali
Zdielať na

Tomáš, ktorý zomrel po zásahu polície, nedýchal dlhé minúty, kým to zbadali

BRATISLAVA / Policajný zákrok, ktorý sa skončil smrťou Bratislavčana. Mladíka, ktorý páchal výtržnosti, spacifikovali policajti. Nasadili mu putá a tvárou dole ho nechali ležať na zemi. Podľa svedkov si policajti až po niekoľkých minútach všimli, že zadržaný mladík nedýcha.

Tomáša prišli policajti spacifikovať pred jednu z bratislavských bytoviek. Podľa svedkov sa im to ale veľmi nedarilo.

Ako to vidia svedkovia

Na mieste najprv zasahovali dvaja policajti. Mladík sa ale podľa svedkov upokojiť nechcel. Niekoľkokrát sa policajtom vyšmykol, preto si privolali pomoc.

"Spútali mu ruky, hodili ho tvárou na zem. V podstate jeden si na neho ľahol, kolenom na chrbát zozadu a tak ho držali. Medzitým došli ďalší policajti. Dorazilo asi osem áut. Po asi polhodine jeden policajt hovorí, že mladík odpadol. Otočili ho a zistili, že nedýcha," opisuje zásah očitá svedkyňa.

"V podstate ho spacifikovali na zem a po chvíli zistili, že Tomáš je v bezvedomí," dodáva ďalší očitý svedok.

"Začali ho resuscitovať, ale štýlom, že žiadny nádych, ale normálna resuscitácia hrudníka. Sanitka prišla snáď po 20 minútach. prišli dvaja muži zo sanitky a jedna žena. Všetci traja sa na neho pozerali, nikto si k nemu nekľakol, čo bolo pre mňa neštandardné a nakoniec ho naložili na nosítka, dali do sanitky a asi po 10 minútach jeden policajt hlásil do vysielačky, že chalan dýcha a ošetrujú ho v sanitke," dodáva žena.

"Záchranári ho s poruchou vedomia a na umelej pľúcnej ventilácii previezli do nemocnice v Ružinove," informoval hovorca záchranárov Boris Chmel.

V rukách drogového dílera

Mladík vyčíňal pred domov, v ktorom údajne býva drogový díler. Túto informáciu televízii JOJ potvrdili nezávisle na sebe viacerí obyvatelia ulice.

"Tomáš prišiel, ako keby sa chcel tomu drogovému dílerovi pomstiť tým, že mu hovoril, že v 17 rokoch ho do toho namočil a zrejme si nejakým spôsobom uvedomil, že sa chce z toho dostať, tak mu rozbíjal palicou okná. Díler, ktorý na tej ulici funguje štyri a viac rokov. Všetci ho poznajú a polícia s tým nič nerobí," konštatuje očitý svedok.

Od piatka ľudia pred domov, kde ku konfliktu došlo, zapaľujú sviečky. Sviečky horia aj o pár ulíc ďalej, v mieste, kde Tomáš býval. Podľa obyvateľov vyhasol jeho život zbytočne.

"Normálny chalanisko. Mal auto, snažil sa nájsť si prácu, ale poznačili ho tie drogy," spomína jeden z obyvateľov, ktorý Tomáša poznal.

​Zatiaľ nie je isté, či Tomáš zomrel na následky policajného zásahu alebo jeho smrť spôsobili iné okolnosti. Okolnosti úmrtia odhalia výsledky nariadenej pitvy. Prípadom sa už zaoberá aj inšpekcia rezortu vnútra.

"Je začaté trestné stíhanie vo veci usmrtenia a trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Momentálne prebiehajú procesné úkony," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy