Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fajčiarom zriadili linku pomoci, viac ako polovica volaní je falošná
Zdielať na

Fajčiarom zriadili linku pomoci, viac ako polovica volaní je falošná

BRATISLAVA / Fajčiari, ktorí chcú s cigaretami skončiť, sa môžu obrátiť na linku pomoci. Denne na ňu zavolá takmer stovka ľudí. Podľa Martiny Merkovej z komunikačného odboru Úradu verejného zdravotníctva je však viac ako polovica týchto telefonátov falošných.

Ľuďom pomáhajú odborníci z regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Ponúkajú niekoľko rád, ako môžete s fajčením definitívne skončiť. Napríklad aké riziká a prínosy má okamžité skoncovanie, kedy je lepšie znižovať počet cigariet, akú percentuálnu úspešnosť majú alternatívne spôsoby (biorezonancia, náplaste, žuvačky či inhalátory) prípadne ako si trénovať pevnú vôľu. 

Konzultácie sú zdrama

Každý fajčiar, ktorý chce skoncovať s týmto zlozvykom, môže navštíviť odborníka na ktoromkoľvek regionálnom úrade Verejného zdravotníctva. Konzultácie sú zdarma. "Klient väčšinou chodí raz do týždňa na zhruba pol hodinové sedenie," upresnila Tatiana Zvalová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Na prvom stretnutí prebieha diagnostika na základe meraní a podrobných dotazníkov, potom zostavia klientovi individuálny plán. Zisťujú informácie o jeho zdravotnom stave aj rodinnej anamnéze. "Meranie krvného tlaku, potom je to meranie oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu," doplnila  Zvalová.

Nástup liečebnej časti

Potom nastupuje liečebná časť. Trvá zhruba 6 až 8 týždňov. Učia klientov najmä to, ako zvládať abstinenčné príznaky. Banskobystrický úrad regionálneho zdravotníctva je vôbec prvým na Slovensku kde začala v roku 1993 takáto poradňa fungovať. Informácie a rady poskytuje aj telefonicky.

Ročne centrá na regionálnych úradoch navštívi približne 1 500 ľudí. Dobrú odozvu má aj linka pomoci, ktorej číslo môžu od mája tohto roku fajčiari nájsť na škatuľkách cigariet.

"V súvislosti s predmetnou linkou regionálne úrady verejného zdravotníctva príjmu denne približne 80 hovorov, čo považujeme za pozitívny impulz zo strany verejnosti. Falošných hovorov evidujeme zatiaľ asi 60 percent," povedala Martina Merková z komunikačného odboru Úradu verejného zdravotníctva. 

Na Linku pomoci sa dovoláte v pracovných dňoch od 08:00 do 15:00 hodiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy