Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bratislava prišla o časť petície proti hazardu. Hárky s podpismi zmizli
Zdielať na

Bratislava prišla o časť petície proti hazardu. Hárky s podpismi zmizli

BRATISLAVA / Samospráva v hlavnom meste Bratislava prišla o časť petičných hárkov s podpismi za zákaz hazardných hier. Dokumenty podľa organizátorov podpisovej akcie niekto ukradol. Primátor Bratislavy IVo Nesrovnal vo štvrtok prirovnal incident k mafiánskemu útoku, ktorý by podľa neho ale nemal zabrániť schváleniu nariadenia proti hazardným hrám na území mesta.

Predloženie petície s podpismi aspoň 30 percent obyvateľov je od roku 2013 podmienkou na to, aby zastupiteľstvá obcí a miest na Slovensku mohli presadiť zákaz hazardných hier. Dostatok podpisov získali organizátori petície nielen v Bratislave, ale aj v ďalších mestách. 

Chýba tretina hárkov

V Bratislave sa pod petíciou podpísali viac než 136 000 obyvateľov. Teraz ale mesto zistilo, že mu viac než tretina z celkového počtu približne 8 000 hárkov s podpismi chýba. Podrobnosti o zmiznutí dokumentov nie sú zatiaľ známe. 

"Nevieme, čo sa stalo, kede sa to stalo, ani ako sa stalo. Viem si predstaviť, kto by profitoval z toho, aby petícia bola ohrozená, nechcem ale špekulovať," uviedol Nesrovnal, ktorý je zároveň predsedom petičného výboru. Odmietol odpovedať na otázky, kde boli hárky uložené a kto k nim mal prístup. 

Kópie hárkov

Napriek incidentu chce mesto podľa primátora pripraviť návrh príslušného nariadenia proti hazardu ešte tento rok tak, aby začalo platiť na začiatku roku 2017. 

"Existujú kópie hárkov. Tým sme týmto mafiánom urobili čiaru cez rozpočet. Urobíme všetko preto, aby cieľ petície, teda prísne regulovať hazard v Bratislave, bol naplnený. Takéto mafiánske metódy nás nezastrašia," povedal Nesrovnal. 

Krádež

Zmiznutie hárkov s podpismi odsúdila tiež iniciatíva Zastavme hazard, ktorá organizovala zbieranie podpisov. "Čo sme nečakali, bola sprostá krádež hárkov po odovzdaní a spočítaní priamo na magistráte. Je vidieť, že niekto bol veľmi zúfalý a zúfalo potreboval zabrániť zákazu hazardu," uviedol vo vyhlásení zástupca iniciatívy Peter Beňa. 

Záujem o hazardné hry na Slovensku rastie. Vklady do týchto hier sa vlani zvýšili o pätinu na 3,04 miliardy eur. V prepočte na obyvateľa to predstavuje 559 eur, čo odpovedá viac ako polovici priemernej mesačnej mzdy na Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy