Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Nástenkový tender už rieši súd
Zdielať na

Nástenkový tender už rieši súd

PEZINOK / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal podľa dobre informovaného zdroja TV JOJ minulý týždeň obžalobu na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v kauze známej ako „nástenkový tender.“ Túto informáciu nám telefonicky potvrdila aj hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Obžaloba sa konkrétne týka Mariána J., Igora Š., Radoslava B., Tomáša L. a Zdenky K. Marián J. čelí obžalobe za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom v súbehu s obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažným zločinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Igor Š., Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K. sú obžalovaní za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom.

O kreslo prišli dvaja ministri

Kauza siaha do roku 2007, kedy ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja zverejnilo oznam o miliardovom tendri iba na nástenke na chodbe rezortu. Zákazku napokon získalo konzorcium, ktoré sa o súťaži ako jediné dozvedelo. O kreslo v prvej vláde Roberta Fica prišli pre tender dvaja ministri za Slovenskú národnú stranu, Marián Janušek a neskôr aj jeho nástupca Igor Štefanov.

Kauzou sa niekoľko rokov zaoberala polícia. Obvinila päť ľudí vrátane oboch exministrov. Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu na vyše 100 miliónov eur zrušil. Vo vreckách súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy