Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Porovnanie cien: koľko stojí štátny a súkromný internát?
Zdielať na
Bratislava

Porovnanie cien: koľko stojí štátny a súkromný internát?

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Do Bratislavy sa v septembri chystajú tisíce študentov z celého Slovenska, ktorí riešia najmä to, kde budú bývať. Na výber majú z niekoľkých možností. Pozrite si prehľad miest a cien. 

Posilňovňa, práčovňa, moderná študovňa, plne vybavená kuchyňa s oddychovým priestorom a televíziou. Aj takýto nadštandard je súčasťou niektorých bratislavských internátov, prevažne tých súkromných.

"O pohodlie a komfort našich rezidentov sa stará kvalifikovaný personál. Rezidenti a študenti môžu u nás využívať rôzne hotelové služby. Či už je to upratovanie alebo aj možnosť využívať schránku, úschovňu batožiny, hotelový trezor a mnohé ďalšie," uviedla hovorkyňa Student Residence Martina Macková.

Kto si chce počas štúdií užívať luxus, musí si za nadštandard priplatiť. "Cena za ubytovanie sa začína od 180 eur v dvojlôžkovej izbe až po 350 eur za ubytovanie v jednolôžkovej izbe s balkónom," dodáva Macková. 

Štátne internáty

Študenti, ktorí chcú ušetriť, využívajú možnosti hlavne štátnych internátov. Ceny sa tam pohybujú v rozpätí od 47 po 113 eur. "Štyridsaťsedem eur stoja izby na átriových domkoch, 113 eur už stoja prerobené izby na manželákoch," uviedol hovorca internátov Peter Šagát. 

Aj napriek nižšiemu štandardu je záujem o štátne internáty stále vyšší ako ponuka. "Máme tu asi 6 500 lôžok, ale dopyt takmer dvojnásobne prevyšuje ponuku," uviedol Šagát.

Prenájom bytu 

Alternatívou súkromných a štátnych internátov môžu byť aj priváty. Na výber majú študenti niekoľko možností. Za samostantnú izbu ako aj vyšší komfort si študent musí opäť priplatiť. "Byt je vhodný pre štyroch študentov. Je kompletné zrekonštruovaný. A keď sa študenti poskladajú, môže ich vyjsť na 700 eur mesačne," uviedol realitný maklér Peter Dobias.

Či už na internáte alebo priváte, okrem nájmu od študentov môžu nájomcovia požadovať aj kauciu, ktorá zvykne byť minimálne vo výške mesačného nájmu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy