Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
O internáty nie je záujem, zívajú prázdnotou
Zdielať na

O internáty nie je záujem, zívajú prázdnotou

BRATISLAVA / Dostať sa na vysokoškolský internát nie je jednoduché. Študentov je veľa a izieb málo. Na niektorých stredoškolských internátoch je však situácia presne opačná. Vraj preto, že tínedžerom sa nepáči prísny režim. Radšej budú dochádzať z domu, ako by mali poslúchať vychovávateľov.

Prísnejšie než doma

Na rozdiel od vysokoškolákov, pre ktorých je odchod na internát očakávaná životná etapa plná zábavy a dobrodružstiev, stredoškoláci si musia zvykať na odlúčenie od rodiny a často aj na prísnejší režim ako majú doma.

"Zo začiatku to bolo zlé, než som si zvykla ako to tu chodí. Než som sa zoznámila s ľuďmi, ale už mám aj kamarátov," hovorí študentka Sabína.

Zvyčajne sa na stredoškolských internátoch vstáva o štvrť na sedem ráno. Nasleduje osobná hygiena a upratovanie izieb. Potom kontrola, či mladí upratali poriadne a šup do školy na vyučovanie.

O 22:00 sa zhasína svetlo

Po škole majú hodinu či dve osobného voľna, a potom sa musia znova učiť a robiť si domáce úlohy. Nasledujú rôzne povinné aktivity, ako je šport alebo výtvarné činnosti. Potom sa znova študuje a na sledovanie televízie je vyhradená hodinka či dve. Už o pol desiatej sa tínedžeri chystajú do postele a o desiatej sa zhasína svetlo.

A to sa dnšnej mládeži veľmi nepozdáva. "Samozrejme tú voľnosť takú nemajú, pretože za nich zodpovedajú tí vychovávatelia a k tomu je ešte aj ten školský poriadok," tvrdí riaditeľka strednej školy Na Pántoch Mária Katreniaková.

Psychologička si myslí, že by vzťahom na internátoch prospelo viac kompromisov. "Možno by prospelo vzájomnej dôvere, ak by aj dospievajúci mali možnosť podieľať sa na pravidlách, ak by to nebolo len to, že je to zvonku nariadené," dodáva psychologička Eva Smiková.

Väčšina stredoškolských internátov je poloprázdna a tým pádom ich obývaju vysokoškoláci či robotníci. Ceny za ne sú pritom prekvapujúco nízke.
"20 eur na mesiac a strava vychádza 20 centov za obed," informuje vedúca internátu Božena Schmidtová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy