Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Byť vysokoškolákom nie je lacný špás, pozrite sa
Zdielať na

Byť vysokoškolákom nie je lacný špás, pozrite sa

BRATISLAVA / Stredoškoláci majú najvyšší čas vyplniť prihlášky na vysoké školy. Na niektorých si za to pýtajú vstupný poplatok aj 70 eur. Toto však pre študentov zrejme nebude najdrahšia položka, dokonca ani na školách, kde je štúdium bezplatné.

Hlboko do vrecka

Siahnuť hlboko do vrecka musia aj študenti na vysokých školách, kde je samotné štúdium bezplatné. Najdrahšie vychádza študenta pobyt na Slovenskej zdravotníckej univerzite. Jeho priemerné mesačné náklady sú 213 eur.

Mladí ľudia si platia za prijímačky, preukaz študenta, internát, cestovanie v MHD a obedy. Na Akadémii umení v Banskej Bystrici tak študenti vyťahujú z vrecka mesačne 168 eur v priemere. Tí zo Slovenskej technickej univerzity o 2 eurá menej. "Na rôznosť nákladov majú vplyv viaceré faktory, ktoré ovplyvňujú finálnu cenu. Napríklad vek zariadenia, jeho energetická náročnosť a podobne," tvrdí hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Strava, knihy, ubytovanie, zábava...

"Na stravu to vychádza so všetkým 5 € každý deň. Čiže 30 x 5 je 15 plus ubytko 80, takže tých 250 určite," hovorí študent. So spolužiačkami pritom využíva jedáleň, kde si kúpi obed v rozmedzí od jedného do dvoch eur.

Alebo si dievčatá varia na internáte. Žaneta ušetrí napríklad aj na knihách. Veľa študijných materiálov má v elektronickej podobe alebo zájde do knižnice "Vyhľadávame bary, kde nie je vstupné," hovorí so smiechom študentka Žaneta. Niekoľko stovák mesačne - je to veľa, či málo? V niektorých krajinách siahajú vysokoškoláci do vreciek podstatne hlbšie, lebo platia aj za štúdium.

Medicína v USA? 150 000 dolárov

Štúdium medicíny v Spojených štátoch je len pre vyvolených. Okrem potrebných vedomostí a dlhoročného štúdia sú dôležité aj peniaze. "Veľmi drahé. Áno je to veľmi drahé. Celé štúdium stojí okolo 150 000 dolárov. V niektorých prípadoch to môže trvať aj 10 rokov," hovorí americká študentka.

Medici v USA kolegom na Slovensku len tíško závidia. "Je to skvelé, že Slovensko platí medikom štúdium," dodáva Američanka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy