Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na asistentov učiteľov štát nemá peniaze
Zdielať na

Na asistentov učiteľov štát nemá peniaze

BRATISLAVA / Poslanci v parlamente v utorok riešia školstvo. Na asistentov pre učiteľov vraj nie sú totiž peniaze. Reč je o tých ľuďoch, ktorí pomáhajú napríklad autistickým deťom písať, či čítať. Okrem toho ale riešia aj štipendiá pre slovenských študentov študujúcich v zahraničí.

Minister dal verejný prísľub

Odstrániť svojvôľu ministerstva školstva pri prideľovaní finančných prostriedkov pre asistentov učiteľa a vniesť do tejto oblasti právnu istotu a nárokovateľnosť navrhuje v novele zákona o financovaní základných a stredných škôl nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská.

Asistenti učiteľov totiž pomáhajú napríklad autistickým deťom písať, čítať, alebo cez prestávku im pomôžu na toaletu. Za súčasného nastavenia sa vraj dá financovať len 50 percemt žiadateľov. Rezort financií vraj s dofinancovaním problém nemá a kosa padla na kameň na ministerstve školstva.

Poslankyňa pripomína, že minister financií Peter Kažimír počas rozpravy k návrhu rozpočtu na rok 2014 v reakcii na jej pozmeňujúce návrhy navršujúce rozpočet ministerstva školstva na asistentov učiteľa dal verejný prísľub, že každé dieťa, na ktoré zriaďovateľ školy požiada ministerstvo školstva o finančné prostriedky na asistenta učiteľa, ich dostane.

"Navrhujeme preto tento verejný prísľub premietnuť aj do príslušného zákona, aby prostriedky na financovanie asistenta učiteľa boli nárokovateľné," uviedla Žitňanská.

Okrem toho ale poslanci v parlamente riešia aj štipendiá pre Slovákov študujúcich v zahraničí. Dostať by ich mali tí, ktorí pochádzajú zo sociálne slabších rodín. "To je vec, ktorá je úplne rozumná a nepredpokladám, že by nejak významne zaťažila štátny rozpočet," dodáva exminister školstva Martin Fronc.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy