Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do školy v Plaveckom Štvrtku chodia už len rómske deti
Zdielať na

Do školy v Plaveckom Štvrtku chodia už len rómske deti

PLAVECKÝ ŠTVRTOK / V Plaveckom Štvrtku rodičia odmietajú posielať deti do miestnej školy. Viacerí z nich nechcú, aby sa učili v triedach s rómskymi deťmi. Prišli preto s radikálnou požiadavkou. V obci so sotva 400 deťmi do 15 rokov chcú zriadiť druhú základnú školu.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Rómske deti sa vraj nevedia v škole správať

Hoci je v Plaveckom Štvrtku základná škola, deti musia dochádzať za vzdelaním do okolitých obcí. Rodičia a starí rodičia ich preto denno denne odprevádzajú k autobusom. 

Aj keď je škola v obci poloprázdna, rodičia si myslia, že nie je dobré zlúčiť žiakov s tými, ktorí sa chcú učiť s tými, čo sa učiť nechcú. Veľmi vážnym dôvodom je aj to, že niektoré rómske deti sa nevedia v škole správať.

"Ničí sa tam majetok, deti sú napádané," hovorí starosta Plaveckého Štvrtku Ing. Ivan Slezák. "Deti bijú aj učiteľov," pridáva sa babka jednej zo žiačok.

Rodičia prosia o zriadenie súkromnej školy

A preto vznikajú paradoxné situácie. "Bývam oproti škole, no napriek tomu dcéra chodí do školy v Malackách," dodáva jedna z obyvateliek Plaveckého Štvrtka.

Obyvatelia by preto chceli v priestoroch strednej školy zriadiť aj súkromnú základnú školu. "Zákon nestavia prekážky na zariadenie súkromnej školy do siete škôl a školských zariadení v prípade, ak je v obci zriadená už obecná škola," potvrdil hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy