Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V manželských internátoch v Bratislave nemá kto bývať, dôvod (ne)prekvapí
Zdielať na

V manželských internátoch v Bratislave nemá kto bývať, dôvod (ne)prekvapí

BRATISLAVA / Kedysi boli manželské internáty na vysokých školách vyložene úzky profil. Pre veľký počet párov bol problém sa tam dostať. Dnes je to už celkom inak. Hoci študenti v bratislavskej Mlynskej doline majú k dispozícii nové zrekonštruované manželské internáty, bývať v nich bude zrejme niekto iný ako zosobášené dvojice.

"Mnohí sa dajú dokopy počas štúdia a zoberú sa potom. Najlepšie sú také dopisovačky, človek nechá odkaz tomu druhému na dverách alebo zasunie lístok pod dvere," opisujú študenti.

Podmienky pre bývanie dnešným študentom v bratislavskej mlynskej doline vylepšilo vedenie internátov. "Pôvodná ostala len holá konštrukcia, zväčšili sme izby tak, že sme zrušili balkóny," opisuje riaditeľ internátov Róbert Gula.

Jeden pár

"Dnes tu nemáme žiadny manželský pár okrem jedného, ale v 80. rokoch, keď tá budova bola postavená, bola pre tých manželov, kedy bolo študentov naozaj veľa rodičov," hovorí riaditeľ.

To, že by sa priestor, ktorý je postavený pre 560 ľudí mal aj manželmi skutočne naplniť, je science fiction aj pre samotných dnešných študentov. "To sa iba volá manželské internáty, veď to už teraz tak nefunguje, mladí ľudia sa berú podľa štatistík neskôr," vysvetľujú študenti.

Najkrajšie obdobie života

A tak sa manželské internáty nazývajú manželské vlastne už len z nostalgie. Ak by si však do izby študent chcel pozvať na návštevu svoju novú lásku, možnosť tu je.

Ako by to bolo včera. Tak si na študentské časy strávené na internátoch spomínajú aj tváre televízie JOJ. "Nakrajšie obdobie môjho života, žúrky, paráda," spomína moderátor novín Ján Mečiar.

"Bolo to také stiesnené veľmi, keby sme si tak nerozumeli s mojimi spolubývajúcimi, mimochodom dodnes, bolo by to veľmi náročné," vysvetľuje zase moderátorka Novín o 17:00, Aneta Sedlmair Parišková.

Na manželské internáty sa bola pozrieť redaktorka Táňa Slivková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy