Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Študenti akadémie v Turčianskych Tepliciach sa nakazili neznámou chorobou
Zdielať na

Študenti akadémie v Turčianskych Tepliciach sa nakazili neznámou chorobou

TURČIANSKE TEPLICE / Maturanti pedagogickej a sociálnej akadémie v Turčianskych Tepliciach musia oželieť stužkovú. Hygienici vo štvrtok prikázali uzavrieť ich školu aj internát. Na akadémii študuje 380 stredoškolákov. U vyše stovky z nich sa začali v posledných hodinách prejavovať nepríjemné zdravotné problémy, ktoré naznačovali, že by mohli mať salmonelózu.

Študenti už zo školy aj z internátu odišli. "Najskôr ráno začali chodiť na záchod," hovorí jedna zo študentiek. "Od žalúdku, normálne vracanie a hnačky," hovorí ďalšia zo študentiek školy.

Niektorí rodičia si svoje choré deti odviezli domov už v stredu. Vo štvrtok do lavíc nezasadla až jedna tretina žiakov. "Ráno sme mali neprítomných približne 130 žiakov," uviedla zástupkyňa riaditeľa Ivana Frívaldská.

Dezinfekcia školy

Vedenie školy situáciu nahlásilo na regionálny úrad verejného zdravotníctva. Martinskí hygienici hneď začali zisťovať príčinu. Nariadili dezinfekciu školy i internátu. "Na základe epidemiologického vyšetrovania boli odobraté vzorky biologického materiálu aj vzorky stravy," opísala hygienička Tatiana Červeňová.

Po jesenných prázdninách tak majú stredoškoláci opäť prázdniny. Teraz ešte nevedno, či chrípkové alebo salmonelové. "Je predčasné hovoriť, o aké ochorenie sa jedná, pretože potrebujeme laboratórne potvrdenie," dodala regionálna hygienička.

Výsledky budú v piatok. hygienici nepredpokladajú, že študenti akadémie sa nakazili v internátnej jedálni. Chodia tam totiž aj gymnazisti, ktorí chorí nie sú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy