Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Jedálne pohoreli pri kontrole soli, niektoré prekročili limit o viac ako 150 percent
Zdielať na

Jedálne pohoreli pri kontrole soli, niektoré prekročili limit o viac ako 150 percent

BRATISLAVA / Už takmer rok platia nové limity ministerstva zdravotníctva, ktoré znížilo prípustné množstvo soli v jedlách. Na rad prišla kontrola. Hodnotila reštaurácie, najhorší výsledok zaznamenali školské jedálne. Stanovený limit soli prekročili o takmer 200 percent.

Jedno z obedných menu žiakov základnej školy bola pečená kačka, lokše a dusená kapusta. "Snažíme sa deťom pripravovať sezónne jedlá, ale samozrejme dodržiavame výživné hodnoty, ktoré prikazuje zákon," uviedla vedúca školskej jedálne. 

Soľničky by ste tam hľadali márne. "Znížili sme soľ. Deti si pýtali soľničky, ale sme im ich nedali. Snažíme sa znižovať soľ postupne," dodala. 

Prekročený limit

"Počas kontroly, ktorú sme vykonali vo všetkých zariadeniach došlo k prekročeniu limitu soli. A to od 68 percent až do takmer o 198 percent," uviedla hovorkyňa regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosáľová. Do jedální na kontrolu sa vrátia o pár mesiacov. 

V rámci akčného plánu prevencie obezity 2015 až 2025 ministerstvo, okrem prísnejšej kontroly nutričnej hodnoty jedla, teda počtu tukov, bielkovín či sacharidov a množstva soli ,odporučilo školám aj zmenu učebných osnov.

"V rámci vzdelávania oblasti Zdravie a pohyb boli do obsahu vzdelávania zavedené športové aktivity ako zumba, florbal, bejzbal, ktoré prispievajú k zdravšiemu životnému štýlu," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Eva Koprena. 

Ministerstvo odporučilo školám zvýšiť aj počet hodín telesnej výchovy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy