Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Na bratislavskom letisku pre počasie odnámrazovali lietadlá
Zdielať na

VIDEO: Na bratislavskom letisku pre počasie odnámrazovali lietadlá

BRATISLAVA / Počasie v stredu ráno prekvapilo celú Bratislavu. Okrem totálenho kolapsu dopravy v celom hlavnom meste, mali problém aj na bratislavskom letisku. Museli tam odmrazovať lietadlá.

Dopravnú situáciu v Bratislave sledujete v ONLINE reportáži TU.

Odnámrazovanie lietadiel poskytujú leteckým dopravcom špeciálne školení zamestnanci bratislavského letiska. Tento úkon si musí vyžiadať kapitán. Tento proces sa začína v momente, ak teplota vzduchu poklesne k bodom mrazu v kombinácii so zvýšenou vlhkosťou vzduchu. "V týchto prípadoch vznikajú meteorologické javy ako inovať, mrznúca hmla a mrznúci dážď, ktoré môžu zvýšiť hmotnosť lietadla až o niekoľko stoviek kilogramov a zároveň tak zmeniť jeho aerodynamické vlastnosti," uviedla hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

"V prvej fáze odnámrazovania sa používa zmes odmrazovacej kvapaliny s teplou vodou, pričom jej prúdom je lietadlo zbavené námrazy a snehu (tzv. „de-icing“ lietadla), v druhej fáze prebieha postrek lietadla protinámrazovou kvapalinou, ktorá slúži ako prevencia pred tvorbou ďalšej námrazy. V oboch prípadoch je kvapalina následne odsávaná špeciálnym zariadením," dodala hovorkyňa.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy