Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zemetrasenie poškodilo budovy hotelov. Medzi zranenými sú aj dvaja Česi
Zdielať na

Zemetrasenie poškodilo budovy hotelov. Medzi zranenými sú aj dvaja Česi

TCHAJ / PEJ - Taiwanom otriaslo silné zemetrasenie. Poškodilo povrch viacerých ciest a aj kolaps budovy, v ktorej boli v tom čase ľudia.

Zemetrasenie s magnitúdom 6,4 pri východnom pobreží Taiwanu spôsobilo kolaps budovy, v ktorej pravdepodobne zostali uväznení ľudia. Podľa Geologickej služby Spojených štátov (USGS) k zemetraseniu došlo v utorok večer, pričom jeho epicentrum bolo približne 21 kilometrov severovýchodne od mesta Hualien, ktoré leží na východnom pobreží ostrova.

V panike sa snažili ľudia dostať z budov všetkými možnými spôsobmi. “Práve sme sa chystali spať. Hlavné dvere sa nedali otvoriť. Museli sme liezť oknom. Moja mama je stále vo vnútri," povedala jedna zo zasiahnutých zemetrasením. "Ušiel som tesne predtým ako sa prepadla podlaha," dodal ďalší.

Taiwanská štátna tlačová agentúra informovala, že sa prepadlo prízemie hotela Marshal Hotel v okrese Hualien a predpokladá sa, že tam zostali uväznení ľudia. Agentúra zverejnila fotografie ukazujúce cestu rozlomenú na niekoľko častí. Hovorca úradu vlády, ktorého agentúra citovala, povedal, že do Hualienu smerujú pátracie tímy z iných oblasti. Taiwanské médiá informovali, že naklonená je aj budova hotela Beautiful Life Hotel.

“Armáda buduje oceľovú konštrukciu, ktorá budovu podoprie. To zaručí záchranárom bezpečnosť pri hľadaní nezvestných. Musíme konať rýchlo, bojujeme s časom,” opísala udalosti prezidentka Tsai Ing - wen.

Zúfalí obyvatelia prehľadávajú trosky zrútených budov vlastnými rukami a hľadajú svojich blízkych. Záchranári komunikujú s niekoľkými uviaznutými a pokúšajú sa ich dostať do bezpečia. Keďže toto mesto je vyhľadávané turistami, medzi ranenými je mnoho cudzincov vrátane dvoch Čechov. Muž a žena bývali v jednom z hotelov, ktoré otrasy poškodili. Nemuseli ich hospitalizovať, mali len ľahké poranenia. Slováci by mali byť v poriadku.

"Podľa informácií, ktoré máme momentálne k dispozícii, neboli medzi obeťami a ranenými občania Slovenskej republiky. Situáciu ďalej monitorujeme," uviedol Peter Susko, riaditeľ tlačového odboru MZV SR.

Utorkovému zemetraseniu východne od pobrežia pri meste Hualien predchádzali otrasy cez víkend. Taiwan leží v tichomorskom Ohnivom kruhu tiahnucom sa od Aljašky po juhovýchodnú Áziu, ktorý je známy seizmickou aktivitou. 

Po otrasoch zostalo 40tisíc ľudí bez dodávok vody a takmer dvetisíc bez elektriny. Úrady ľudí varujú, že počas dvoch týždňov môžu oblasť zasiahnuť ďalšie silné otrasy. Podľa doterajších informácií pri zemetrasení umreli dvaja ľudia a 180 je zranených.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy