Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Plastové fľaše treba zálohovať. Slovensko na to nemá systém
Zdielať na

Plastové fľaše treba zálohovať. Slovensko na to nemá systém

BRATISLAVA / Európska komisia varuje, že ak sa nezmení systém recyklácie, tak v roku 2050 bude v mori viac plastov ako rýb.

V českej republike táto správa dopadla na úrodnú pôdu a začínajú riešiť systém zálohovania PET fliaš. Česká republika je pritom najlepšou v Európe, čo sa týka recyklovania plastových fliaš. V žltom kontajneri u nich skončí 7 z 10 fliaš. V krajinách ako Nemecko či Švédsko zálohovanie PET fliaš dosiahlo, že 98 percent sa zrecykluje. 

Aj krajiny, ktoré sú dovolenkovými destináciami využívajú recykláciu PET fliaš. Jednou z nich je napríklad Chorvátsko. V tejto prímorskej krajine nezáleží na tom, či vrátite veľkú alebo malú fľašu, v obchode za ňu môžete dostať pol kuny. Za 14 vrátených fliaš, si môžete kúpiť napríklad zmrzlinu. V prepočte za vrátenie platovej fľaše do obchodu v Chorvátsku dostanete 0,7 eura. Priemer v európskych krajinách sa pohybuje okolo 0,20 až 0,30 eur.

Na Slovensku systém tiež umožňuje zálohovanie PET fliaš, avšak zatiaľ len v teoretickej rovine. "Problémom je to, že nie je vôľa zo strany obchodu. Oni tvrdia, pravdepodobne na základe vlastných odhadov, že by tento systém bol veľmi drahý. Podľa mňa neexistuje nejaká súčasná štúdia, ktorá by dokazovala, že tento systém by bol drahší ako súčasný systém nakladania s odpadmi," povedal Branislav Moňok, z neziskového združenia Priatelia Zeme SPZ.

O zálohovaní PET fliaš sa u nás hovorilo už v čase, keď sme fľaše mali možnosť odovzdať ľuďom pri okienku. Dnes už mnohé reťazce zaviedli automaty, ktoré by podľa aktivistov stačilo preprogramovať na plastové fľaše. Názory odborníkov sa v tejto téme rozchádzajú. Jedni tvrdia, že stačí vôľa a druhí, že to také jednoduché nebude. Ľubomír Drahovský, analytik obchodu uvádza: "Je to dlhá cesta, ktorú treba prekonať. Na jednej strane treba rokovať s výrobcami, ktorí balia do plastových obalov nápoje, na druhej strane treba rokovať s obchodnými spoločnosťami, ktoré dávajú priestor pre zberné automaty. A rovnako treba vychovávať spotrebiteľa, aby vedel separovať zber."

V susednom Česku najväčší výrobca PET fliaš inicioval vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá má systém recyklácie vyhodnotiť a zaviesť. Na Slovensku to, ale vyzerá ešte na dlhú cestu. "Existuje prísľub Ministerstva životného prostredia, že zriadi pracovnú skupinu k zálohovaniu jednorázových plastových fliaš. Toto už sľubujú niekoľko rokov a do dnešného dňa takáto pracovná skupina nevznikla,"  uviedol Branislav Moňok.

Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia k problematike dodal: "V zásade sa nebránime zálohovaniu fliaš. Len v šúčasnosti musíme nastaviť celý systém tak, aby fungoval a potom môžme vyberať jednotlivé prúdy."

Ministerstvo má teda plné ruky práce s nastavovaním systému recyklácie podľa požiadaviek Európskej únie. Až potom budú možné debaty o zálohovaní plastových fliaš u nás. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy