Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dušan Kováčik čelí ďalšiemu súdnemu sporu. Za zablokovanie trestného stíhania mal zobrať úplatok 50-tisíc eur
Zdielať na

Dušan Kováčik čelí ďalšiemu súdnemu sporu. Za zablokovanie trestného stíhania mal zobrať úplatok 50-tisíc eur

BANSKÁ BYSTRICA / Dnes o 9:30 sa na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici začal súdny proces s Dušanom Kováčikom a Petrom Koščom. Bývalý špeciálny prokurátor je obvinený z toho, že od Košča zobral úplatok 50-tisíc eur. Za túto sumu mal blokovať trestné stíhanie Národnej kriminálnej agentúry.

Kováčik si momentálne odpykáva 8-ročný trest, takisto za prijatie úplatku. Na súd tak došiel priamo z väznice. Prokurátorka predniesla obžalobu, obhajoba ju popiera, keďže je podľa nej nedôvodná. Druhý obžalovaný, Peter Košč, je na úteku v zahraničí. Jeden z najvyšších mužov vtedajšej justície si údajne peniaze prevzal v nemocnici Milosrdní bratia na bratislavskom Námestí SNP.

Orgány činné v trestnom konaní informoval Bernard Slobodník, ktorý je kľúčovým svedkom vo viacerých kauzách narúšajúcich už tak nepokojnú hladinu slovenských súdnych vôd. Okrem Košča mal v prípade figurovať aj bývalý šéf policajných odposluchov Jozef Rehák. Pokyny vraj boli jasné - zamiesť všetko pod koberec.

Bývalý špeciálny prokurátor na súde vyhlásil, že je nevinný, dohodu o vine a treste odmietol. Tvrdí, že boli porušené jeho práva a nedostal možnosť oboznámiť sa so spisom a všetkými výpoveďami.

Dušana Kováčika 24. mája Najvyšší súd po odvolaní právoplatne odsúdil na 8 rokov väzenia. Rozsudok hovorí o "zločine prijímania úplatku a prečine ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti". Okrem pobytu vo väzbe musel zaplatiť 100-tisíc eur.

O vine bývalého špeciálneho prokurátora sme informovali tiež:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy