Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný. Dostal osem rokov
Zdielať na

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný. Dostal osem rokov

BRATISLAVA / Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ide definitívne do väzenia na 8 rokov. Rozhodol o tom Najvyšší súd v odvolacom konaní. Podľa predsedu senátu je vinný zo spáchania korupčného trestného skutku. Samotný Kováčik však očakával, že si ide PO oslobodzujúci rozsudok.

"Senát 5T Najvyššieho súdu na verejnom zasadnutí jednomyseľne rozhodol o odvolaniach obžalovaného Dušana Kováčika, PhD. a jeho manželky tým spôsobom, že im sčasti vyhovel a na ich podklade zrušil prvostupňový rozsudok Špecializovaného trestného súdu z 20. septembra 2022 a sám rozsudkom uznal obžalovaného za vinného zo spáchania zločinu prijímania úplatku podľa § 329 ods. 1, ods. 2 Tr. zák. a prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti podľa § 353 ods. 1 Tr. zák. a obžalovanému uložil nepodmienečný úhrnný trest odňatia slobody osem rokov a peňažný trest 100 tis. eur," uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. 

V záverečnom návrhu pre senát NS SR obžalovaný uviedol, že dokazovanie v jeho trestnej veci bolo predčasne ukončené a vec nebola objasnená. "Sme toho názoru, že predmetný rozsudok je potrebné zrušiť," povedal Dušan Kovačik. Jeho obhajca Erik Magál povedal, že obhajoba žiada oslobodenie obžalovaného, prípadne vrátenie veci na prvostupňový súd za účelom opätovného prejednania a rozhodnutia. Zároveň však povedal, že vec by mala byť postúpená na Krajský súd v Banskej Bystrici. Ak by sa NS SR rozhodol vec vrátiť späť na Špecializovaný trestný súd, podľa obhajcu by ju mal prejednať iný samosudca.

Prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek, naopak, skonštatoval, že vykonaným dokazovaním nebola spochybnená obžaloba ani prvostupňový rozsudok. Ten označil za správny a uložený trest za spravodlivý. Bývalý špeciálny prokurátor je podľa rozsudku Špecializovaného trestného súdu z 20. septembra 2021 vinný z podpory zločineckej skupiny takáčovcov a z toho, že prijal 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Kováčik mal vynášať informácie zo spisov

Dušana Kováčika súd uznal za vinného aj pre skutky, v rámci ktorých v apríli, respektíve v auguste 2020 odovzdal bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi informácie o vyšetrovaní prípadov vydierania podnikateľa Pavla Konkoľa a údajnej prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu. Tým podľa sudkyne Pamely Záleskej spáchal trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, zneužitia právomoci verejného činiteľa a ohrozenia dôvernej a utajovanej skutočnosti. Za to mu uložila trest 14 rokov väzenia v ústave s minimálnym stupňom stráženia a tiež trest prepadnutia majetku. Proti verdiktu podal obžalovaný odvolanie. Bývalý špeciálny prokurátor bol od svojho zadržania na jeseň 2020 stíhaný väzobne. Najvyšší súd SR ho však v marci tohto roku prepustil na slobodu s monitorovacím náramkom.

Je to zločinec, uviedol Eduard Heger

"Spolupracoval s mafiou, nechal sa ňou podplácať. Takýto hlboký morálny úpadok nebol len jeho osobným zlyhaním, ale aj symptómom režimu pod vedením strany Smer. A tí, čo ho dnes v parlamente obhajujú, nie sú lepší ako on. Dobre si zapamätajme tento deň," napísal Heger na sociálnej sieti. 

Juraj Šeliga: Dušan Kováčik je len špička ľadovca 

"Kováčik je len obyčajný úplatkár, ktorý sa spreneveril svojej funkcii. Nie je to politický väzeň, je to člen organizovanej skupiny, ktorá rozkráda túto krajinu," povedal Šeliga. 

​Smer považuje Kováčika za obeť režimu 

"V strane SMER – SD vyvoláva rozsudok senátu 5T Najvyššieho súdu SR v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika obrovské pochybnosti. Ide o senát NS SR, ktorý je spájaný s početnými porušeniami ľudských práv. Dušan Kováčik sa stal prvou obeťou brutálneho zneužívania trestného práva na politické ciele. Dušana Kováčika usvedčujú udavači podozriví z najzávažnejšej trestnej činnosti, ktorí chodia po slobode a ktorí za udávanie dostávajú rôzne výhody, dokonca v podobe štátnej korupcie, ako to je v prípade korunného svedka – udavača Makóa, ktorý dostal od vlády SR lukratívne štátne zákazky," uviedol Smer. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy