Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Akí zelení chceme byť? Európu pred zimou čaká ťažká voľba, problém s energiami nás len tak neopustí
Zdielať na

Akí zelení chceme byť? Európu pred zimou čaká ťažká voľba, problém s energiami nás len tak neopustí

BRATISLAVA / Európska únia sa zmieta v energetickom chaose, ktorého výsledkom sú rekordné ceny palív. Dôvodom krízy však nie je len vojna na Ukrajine a naťahovanie sa s Ruskom, ale aj zelená politika Bruselu. Pred piatkovým (9.9.) energetickým samitom je na mieste otázka, či netreba spomaliť.

Základy dnešnej krízy vykopali v Nemecku, keď si odstavili jadrové elektrárne, utlmili uhlie a prechod na obnoviteľné zdroje chceli preklenúť väčšou spotrebou plynu. "Dnes vidíme, že s veľkou pravdepodobnosťou to tak nebude a výroba elektriny z plynu bude veľmi drahá," uviedol analytik INESS Martin Vlachynský. Jeho kolega z JPX Ján Pišta tvrdí, že práve toto bol dôvod, prečo sa Európa dostala do takých ťažkých problémov.

Vojna na Ukrajine ich vyostrila a na stámilióny odberateľov padla ťarcha neúnosne vysokých cien. "Je mi jasné, že ľudia budú zažívať ťažké časy, no som si istý, že to zvládneme," upokojoval nemecký kancelár Olaf Scholz. Pod tlakom rýchleho zdražovania však postupne pribúda odporcov zelenej politiky, a to nielen na námestiach. "Zrušiť obchodovanie s emisnými povolenkami a odstúpiť od šialenej zelenej politiky," vyzývala počas nedávneho pražského protestu predsedníčka hnutia Trikolóra Zuzana Majerová. Trochu jemnejšie, aj keď stále razantne, to povedal ekonóm J&T banky Stanislav Pánis. Ten by Green Deal zahodil do koša.

To sa zrejme nestane, no možností je viacero. Richard Sulík by prerušil obchodovanie s CO2 povolenkami, keďže podľa jeho slov predražujú ceny energie až o sto eur. Jasné však je, že európske ciele do bodky naplniť nemôžeme. "Pokiaľ na tom budeme naďalej tvrdo trvať, môže sa stať, že tie opatrenia, ktoré budú musieť byť prijaté, budú oveľa drastickejšie," vysvetlil Pišta.

Európa sa preto bude musieť zamyslieť, ako v tejto stratégii postupovať, a na ktorého koňa staviť. Zdá sa, že najväčšie šance má jadro. Keďže neprodukuje emisie, podľa Pištu si priamo pýta, aby bolo stabilizujúcim prvkom. "Vy vždy potrebujete k týmto zeleným zdrojom nejaký backup alebo zálohu, a to celkovo tú energiu dosť značne predražuje," vyjadril sa začiatkom týždňa Pánis.

Odchádzajúci minister v tejto súvislosti považuje za hlúpe odstaviť za dva roky šesť atómových elektrární v Nemecku. "Všetkých šesť elektrární má dvojnásobný výkon toho, čo máme na Slovensku," zdôrazňuje Sulík. Ich opätovné naštartovanie by bol, podľa ministra, silný signál, že Nemci majú záujem robiť niečo s vysokými cenami energií.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy