Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hasiči trénovali záchranu človeka zo stĺpov elektrického napätia. Často rozhodujú centimetre
Zdielať na

Hasiči trénovali záchranu človeka zo stĺpov elektrického napätia. Často rozhodujú centimetre

BYSTRIČANY / V poli za obcou Bystričany v prievidzskom okrese v stredu, 7. septembra, niekoľko hodín lietal vrtuľník Leteckého útvaru Ministerstva vnútra. Spolu s ním tam bolo množstvo hasičov z celého Slovenska. Našťastie nešlo o žiaden zásah, ale len o cvičenie.

Trénovali záchranu osôb z vysokonapäťového vedenia. "Môžu nastať nepredvídateľné situácie, keď to budú musieť mať nacvičené. Či už tam bude zamotaný šarkan, parašutista, paraglajdista či malé lietadlo," uviedla hovorkyňa Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy Sandra Čičová Kotzigová. Podľa hasičov je toto cvičenie mimoriadne náročné. Spoľahnúť sa musia predovšetkým jeden na druhého. "Čo sa týka náročnosti, ide o najvyšší level. Pilot pri manévri nevidí pod seba, riadi ho kolega, ktorý stojí na lyžine," potvrdil zástupca veliteľa Modulu leteckého hasenia Richard Rehák.

Napriek tomu, že drôty sú bez napätia, hasiči si musia dávať veľký pozor. Niekedy ide doslova o centimetre. "Drôty sú všade, a tak sa lano môže zachytiť. Jedna z najnebezpečnejších vecí je, keď spojíme vrtuľník so stĺpom. Vtedy totiž nemôže odletieť," dodal Rehák. Na stožiar môžu hasiči vyliezť aj zo zeme. Za pomoci vrtuľníka sú však rýchlejší. Strach je povolený. "Niekedy zvyšuje bdelosť príslušníkov. Všetci musia pracovať na 100 percent," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy