Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Radenie bezbariérových vozňov je na Slovensku veľká lotéria. Imobilným cestujúcim to robí problémy
Zdielať na

Radenie bezbariérových vozňov je na Slovensku veľká lotéria. Imobilným cestujúcim to robí problémy

BRATISLAVA / Problémy pri cestovaní vlakom opísali v posledných týždňoch viacerí imobilní cestujúci. Pani Janka ich ale zažila toľko, že by vydali na nelichotivý seriál. Od technických problémov s plošinou, cez nezaradenie vozňa pre imobilných, až po neochotu či dokonca pohŕdanie.

"Bol nahlásený bezbariérový vlak, ale prišiel schodiskový, ja som bola na vozíku aj jeden pán," vysvetlila pani Janka. Keď sa pýtala telefonicky Železničnej spoločnosti Slovensko, prečo sa tak stalo, dostala odpoveď, že došlo k zmene. "Či preprava imobilného cestujúceho bude, alebo nebude možná, sa snažíme dať cestujúcim vedieť vždy čo najskôr, ako je to možné, to znamená, že v tej chvíli ako sa dozvieme, aké bude radenie vlaku. To sa môže zmeniť aj relatívne krátko pred odchodom," vysvetlil Tomáš Kováč, hovorca ZSSK.

S priateľom Jurajom chceli v auguste odísť vlakom na dovolenku. Svoju cestu nahlásili tri týždne vopred, tak ako majú. S prvou žiadosťou neuspeli, z nasledujúcich dvoch ponúk si jednu vybrali. "Asi tak týždeň pred dovolenkou ešte odpoveď neprichádzala, tak Janka začala písať, nejaká pani jej napísala, že sa zrazu objednávka stratila," opísal Juraj.

Na dovolenku ich napokon odviezol kamarát

Napriek tomu, že sa toto pani Janke a jej partnerovi nestalo prvýkrát, zvažovala, či o tom verejne hovoriť. Bojí sa totiž, či ju nabudúce do toho vlaku bude vôbec niekto chcieť posadiť. "Veľmi nás mrzí dojem našej cestujúcej, no že by niekto niečo takéto robil naschvál si dovolím vylúčiť. Ku každému cestujúcemu sa snažíme pristupovať rovnako," dodal Tomáš Kováč. Z niektorých príbehov, ktoré nám dvojica porozprávala behá človeku mráz po chrbte. A mnohí by na cestovanie vlakom zanevreli. Minule sa napríklad pokazila plošina, ktorou ich nakladali do vlaku, no nikto to nenahlásil v stanici, kde mali vystupovať. Juraj, ktorý je slabozraký, tak postupne zniesol svoju partnerku, kufor i vozík. "Ak dopravca nemôže vozeň zabezpečiť, požiada ZSSK o použití mobilnej plošiny v konkrétnej železničnej stanici," vysvetlila Barbora Šugárová, z Odboru komunikácie a marketingu ŽSR. "V prípade, že plošina nie je k dispozícií, tak si cestujúci zabezpečujú nástup a výstup sami. Samozrejmosťou našich zamestnancov by mal byť ľudský prístup, no treba brať v úvahu, že aj oni sú len ľudia a niekedy môže dôjsť k pochybeniu," dodal Kováč. Dvojica tvrdí, že takéto skúsenosti nemajú len oni. Podľa nich by sa niekto mal pozrieť na to, ako systém cestovania pre imobilných na Slovensku funguje. "Sme takí istí cestujúci, ako všetci," dodala na záver pani Janka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy