Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Spor o autobusovú dopravu v Banskobystrickom kraji naberá na intenzite
Zdielať na

Spor o autobusovú dopravu v Banskobystrickom kraji naberá na intenzite

BANSKÁ BYSTRICA / Spor medzi banskobystrickou župou a autobusovými dopravcami v kraji naberá na intenzite. Dotknuté strany sa nevedia dohodnúť na tom, či dodatky, týkajúce sa zabezpečenia prímestskej dopravy, uzatvorené bývalým vedením, sú platné alebo nie.

K žiadnej dohode ani po niekoľkých mesiacoch nedospeli. Kým dopravcovia tvrdia, že dodatky týkajúce sa prímestskej dopravy sú platné, vedenie župy si myslí pravý opak. "Považujeme ich, že sú v rozpore so zákonom," vraví poslanec Ondrej Lunter. 

​Župa tvrdí, že za dodatky podpísané predchádzajúcim vedením by kraju hrozili miliónové pokuty. S dopravcami preto chceli uzavrieť novú zmluvu, no nedohodli sa. Dopravcovia trvajú na tom, že dodatky sú stále platné. "Tieto zmluvy platia vo všetkých krajoch okrem Žiliny, dokonca aj v mestách," tvrdí predseda predstavenstva SAD Zvolen, Adrián Polóny. 

Pôjdu autobusy? 

​Nedohodli sa, budú sa preto súdiť Katastrofický scenár, že by po novom roku nejazdili v kraji autobusy, sa nenaplní. Až do ukončenia súdneho sporu budú doterajší dopravcovia zabezpečovať autobusovú dopravu a kraj bude za tieto služby platiť zálohové platby. "Bude zabezpečená doprava, ale s výhradou, ktorú si uplatníme na súde," informoval predseda kraja Ján Lunter. 

"Platia sa zálohové platby a raz ročne sa zúčtujú, ľudia normálni to ani nepocítia, že by sa niečo dialo," ubezpečuje právnik Andrej Leontiev. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy