Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Primátorom Banskej Bystrice sa stane Ján Nosko
Zdielať na

Primátorom Banskej Bystrice sa stane Ján Nosko

BANSKÁ BYSTRICA / Ľudia si v sobotňajších komunálnych voľbách v Banskobystrickom kraji volili 513 starostov a primátorov. Do obecných a mestských zastupiteľstiev si vyberali aj 3 270 poslancov, čo je o 13 menej, ako je celkový počet voliteľných miest, lebo v šiestich obciach sa nenašlo dosť záujemcov.

Poradie kandidátov Meno kandidáta Politický subjekt Počet hlasov (%) Počet hlasov
1 Ján Nosko NEKA 75,19 18281
2 Igor Kašper SaS, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), KDH, SME RODINA - Boris Kollár, Progresívne Slovensko 22,58 5490
3 Jozef Sásik Slovenská ľudová strana (SĽS) 1,64 401
4 Peter Peuker NAJ 0,57 140

Výsledky v ostatných obciach v Banskobystrickom kraji si môžete pozrieť TU.

V obci Dubno v okrese Rimavská Sobota a v Michalkovej v okrese Zvolen sa voľby nekonali, lebo sa v nich nenašli záujemcovia o kreslá starostov, ani o funkcie poslancov. Okrem starostov malo byť v Dubne volených päť poslancov a v obci Michalková traja.

Dostatočný počet záujemcov o poslanecké kreslá sa nenašiel aj v jednom meste a troch obciach Banskobystrického kraja. V okrese Žiar nad Hronom v Novej Bani chýbal jeden kandidát do celkového počtu 13 poslancov a v obci Slaská kandidovali len štyria z piatich potrebných kandidátov na poslancov. V Čiernom Balogu v okrese Brezno kandidovali len traja kandidáti, pričom sa mali voliť štyria poslanci a v obci Tajov pri Banskej Bystrici chýbali do voleného počtu piatich poslancov až dvaja kandidáti.

V krajskom meste Banskobystrického kraja si voliči v sobotných komunálnych voľbách vyberali zo štyroch kandidátov. O priazeň občanov Banskej Bystrice sa uchádzal primátor Ján Nosko ako nezávislý kandidát (NEKA) s podporou strany Smer – sociálna demokracia a Slovenskej národnej strany. O kreslo primátora mal záujem zabojovať aj ekonóm a poslanec mestského zastupiteľstva Igor Kašper, ktorého nominovala koalícia strán SaS, OĽaNO, KDH, Sme Rodina - Boris Kollár a Progresívne Slovensko. Tretím záujemcom bol občiansky aktivista kandidát strany NAJ – nezávislosť a jednota Peter Peuker a posledným znalec v oblasti lesníctva Jozef Sásik za Slovenskú ľudovú stranu Andreja Hlinku. Ako informoval zapisovateľ Mestskej volebnej komisie v Banskej Bystrici Karol Langstein, komisia oficiálne zaregistrovala okrem štyroch kandidátov na primátora aj 117 kandidátov na poslancov. Do Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici volili ľudia 31 poslancov v siedmich volebných obvodoch.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy