Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pri Žarnovici hynú vtáky. U viacerých sa potvrdila otrava
Zdielať na

Pri Žarnovici hynú vtáky. U viacerých sa potvrdila otrava

TEKOVSKÁ BREZNICA / Ďalší uhynutý dravec, ktorého pravdepodobne niekto otrávil. Smutný pohľad na samičku vzácneho sokola sťahovavého sa naskytol ochranárom v Tekovskej Breznici. Za posledné týždne našli už 59 uhynutých dravcov. U viacerých sa potvrdila otrava.

Smutný nález objavili ochranári náhodne, keď išli skontrolovať hniezdo sokola sťahovavého, ktoré je v tejto oblasti už minimálne 5 rokov. "Zdalo sa mi tam ticho," opisuje riaditeľka Ochrana dravcov Lucia Deutschová. Hniezdo bolo na skale v zhruba 20 metrovej výške. Ochranári sa k nemu museli zlaňiť, a to čo tušili, sa aj potvrdilo.

Podľa predbežných zistení bol dravec v hniezde uhynutý už viac ako mesiac. "Sokol uhynul ešte pred znesením vajíčok," uviedol Stanislav Kováč z Ochrany dravcov. Odborníci hovoria, že sokol mohol uhynúť prirodzene, alebo sa otráviť z pohodenej návnady. Tvrdia, že k tomu vedú aj viaceré indície. "Ak to bola otrava, tak určite nie od poľovníkov ale od poľnohospodárov, ale holubári ich trávia," myslí si Kováč.

To, či bola skutočne táto samica dravca otrávená, sa uvidí v najbližších dňoch. "Veľmi často ľudia používajú na trávenie otravu pre potkany, urobia pitvu ak sa dá, ten kadáver bol tam dlhšie a to bude asi veľmi náročné," hovorí Terézia Pavelová, riaditeľka RÚVZ Žiar nad Hronom. 

"Spoločenská hodnota dravca je 5 530 eur," uviedla hovorkyňa banskobystrickej polície Mária Faltániová.  Polícia už v tomto prípade vedie trestné stíhanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy