Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Twitter má vyšetriť rozsah ruského vplyvu na britské voľby. Tisícky účtov propagovali labouristov, tvrdia The Times
Zdielať na

Twitter má vyšetriť rozsah ruského vplyvu na britské voľby. Tisícky účtov propagovali labouristov, tvrdia The Times

VEĽKÁ BRITÁNIA / Tisíce ruských účtov na sociálnej sieti Twitter pred vlaňajšími parlamentnými voľbami v Británii propagovali pozitívne tvrdenia o Labouristickej strane a naopak očierňovali konzervatívcov. Napísal to denník The Times, ktorý tému skúmal spolu s pracovníkmi Swansea University. Ide vraj o prvý dôkaz ruských snáh ovplyvniť voľby v prospech šéfa labouristov Jeremyho Corbyna.

Vyšetrovanie novinárov a akademikov vystopovalo 6500 ruských účtov, ktoré v týždňoch pred vlaňajšími voľbami prišli na pomoc kampani labouristov. Mnohé z nich vykazujú jasné známky, že ide o "boty", teda profily ovládané počítačmi, nie ľuďmi. "Akademici tvrdia, že účty identifikované týmto denníkom tvoria špičku ľadovca a vyzvali Twitter, aby skutočný rozsah ruského vplyvu na britskú politiku vyšetrili," píšu The Times.

Falošné účty sa údajne skrývali za ženskými anglickými menami a 80 percent z nich bolo založených niekoľko týždňov pred voľbami, ktoré sa konali 8.júla 2017. Boty boli následne mobilizované v kľúčových momentoch kampane, v priebehu ktorej labouristom stúpla podpora voličov z 25 na 40 percent.

The Times napísal, že ruské účty preukázateľne zdieľali príspevky chváliace labouristov a zosmiešňujúce konzervatívcov, alebo pomohli Corbynovi vytvoriť z bombového útoku v Manchesteri tému kampane, keď zdieľali kritiku smerom k premiérke Therese Mayovej za to, že v priebehu pôsobenia na ministerstve vnútra znižovala stavy policajtov.

"Naše vyšetrovanie zistilo u ruských účtoch na sociálnej sieti enormnú podporu Corbynovi a labouristom, pričom 9 z 10 správ o strane propagovalo jej kampaň. Z opačnej strany, 9 z 10 tweetov o konzervatívcoch bolo nepriateľských," uvádzajú The Times.

Mobilizácia ruských účtov údajne vyvrcholila v deň volieb sériou správ vyzývajúcich labouristických voličov, aby šli k volebným urnám. Mayová a konzervatívci potom vo voľbách síce zvíťazili, ale prišli o väčšinu v dolnej komore parlamentu. Odvtedy vládnu menšinovo s podporou severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP).

Britská vláda Rusko v minulosti obvinila zo zásahu do cudzích volieb a vypúšťania falošných správ do médií, odmietlo však, že by úspešne ovplyvnilo voľby v Británii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy