Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nenápadná nákaza, takmer žiadne symptómy a výsledkom je zníženie inteligencie
Zdielať na

Nenápadná nákaza, takmer žiadne symptómy a výsledkom je zníženie inteligencie

PRAHA / Vedci z Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity zistili, že jeden veľmi bežný vírus znižuje inteligenciu nakazených ľudí. Protilátky na cytomegalovírus mala viac ako polovica testovaných. U starších ľudí sa podľa vedúceho tímu Jaroslava Flegra vyskytuje vírus ešte častejšie. Štúdiu zverejnil na konci marca prestížny vedecký časopis Scientific Reports.

Cytomegalovíruspatrí do skupiny herpes vírusov a nákaza ním je nenápadná. "U inak zdravých ľudí je infekcia považovaná za bezpríznakovú môže ale spôsobiť vážne komplikácie u pacientov s oslabenou imunitou. Nákaza v tehotenstve môže negatívne ovplyvniť vývoj plodu, vrátane poškodenia nervovej sústavy," uvádza Prírodovedecká fakulta Karlovej Univerzity v tlačovej správe. Chronická infekcia môže maž škodlivý vplyv na kognitívne funkcie, vrátane inteligencie. Túto spojitosť objavili vedci pri výskumu inej choroby.

"Primárne, už 30 rokov, študujeme vplyv toxoplazmózy na mentálny výkon. Chceli sme sa pozrieť, či to, čo sme objavili u toxoplazmózy, sa objavuje aj u nejakého iného vírusu," povedal Flegr, ktorý vedie laboratórium evolučnej biológie. Vedci nepredpokladali, že spojenie medzi cytomegalovírusom ainteligenciou nájdu. Toxoplazmóza podľa ich predchádzajúcich výskumov tiež znižuje inteligenciu, u cytomegalovírusu to ale vedcov prekvapilo. "U toxoplazmózy sa predpokladá, že je to manipulácia. Potrebuje sa dostať z medzihostiteľa do konečného hostiteľa. Potrebuje, aby medzihostiteľa zožrala mačkovitá šelma," uviedol Flegr. Cytomegalovírus nič také nepotrebuje.

V približne troch stovkách testovaných ľudí sa nákaza potvrdila u 52%. Vedci k tomu využili výsledky krvných testov a ich prepočet, ktorým vylúčili tzv. falošné negatívne prípady. To sú tie, kedy od nákazy uplynie dlhá doba a množstvo protilátok v krvi klesne natoľko, že sa nedajú zistiť priamo. "U starších ľudí sa počet nakazených blíži k 80 percentám, ale môže byť ešte vyšší. Domnievam sa, že do konca života sa nakazí takmer každý," povedal vedec.

Vírus sa jednoducho prenáša. "Hlavný trik, ktorý sa naučil je, že nakazeným veľmi neškodí, takže ho ďalej šíria a lekári proti nemu nebojujú. Postupne sa tak zamorí celá populácia," vysvetlil odborník. Zaberajú proti nemu niektoré antivirotiká, kvôli vedľajším účinkom môže ale liečba priniesť viac komplikácií ako život s nenápadným vírusom v tele. Liečba má význam skôr u ľudí s chronickými chorobami a oslabenou imunitou, ktorým by vírus mohol výrazne škodiť.

Vedci sa teraz chcú pozrieť ešte na ďalšie vírusy a ich možný vplyv na inteligenciu. Nasledovať bude EBV vírus spôsobujúci mononukleózu. Ľudia, ktorí chcú prispieť k výskumu Flegrovho tímu sa môžu prihlásiť na stránke pokusnikralici.cz. Na stránke nájdu dotazníky a testy, ktoré je možné vyplniť aj online.

Tichí zabijaci, vírusy, spôsobujú rad veľmi nebezpečných chorôb:

Súvisiace články