Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za znásilnenie 18-ročnej ženy dostala pätica mužov len 9 rokov, ľudia zúria
Zdielať na

Za znásilnenie 18-ročnej ženy dostala pätica mužov len 9 rokov, ľudia zúria

ŠPANIELSKO / Tisícky ľudí vyšli do ulíc španielskej Pamplony, aby protestovali proti verdiktu oblastného súdu, ktorý poslal päticu mužov na 9 rokov za mreže. Odsúdili ich za sexuálne zneužitie 18-ročnej ženy, ku ktorému došlo predvlani počas slávností v meste.

Bolo to jasné znásilnenie, tvrdia kritici verdiktu, trest mal byť preto vyšší. Obyvateľov rozhodnutie súdu tak rozzúrilo, že do ulíc ich vyšlo až 35 000. Pätica mužov, ktorú začali v Španielsku označovať ako La Mandata (Svorka) napadla v júli 2016 dievča počas osláv sviatku svätého Fermína, s ktorým sa tradične spája beh s býkmi. Mladíci zo Sevilly, z ktorých jeden bol študentom policajnej akadémie, si všetko nakrútili na mobilný telefón. Zadržali ich deň po čine a od tej doby sú za mrežami. Pre páchateľov vo veku 26 až 29 rokov žiadala prokuratúra trest za znásilnenie vo výške 22 rokov a 10 mesiacov.

Súd ich čin označil za sexuálne zneužitie a nie oveľa závažnejšie znásilnenie, pretože podľa verdiktu nepoužili útok a vyhrážanie. A práve toto zdvihlo Španielov zo stoličiek a vyhnalo ich do ulíc. Pobúrenie neskrývali obyvatelia Madridu, Barcelony, či Valencie. Na sociálnych sieťach sa rozpútala obrovská kritika, ľudia písali o kroku späť v otázkach bezpečnosti žien, rovnako zúrili nad neprimeraným rozsudkom, ktorý vraj nezodpovedá tomu, ako má spravodlivosť vyzerať.

Na internete sa objavila aj petícia žiadajúca odvolať sudcov, ktorí za verdiktom stáli. Už je na nej viac ako 1,2 milióna podpisov. Čin pätice odsúdila aj španielska vláda, ktorá prisľúbila, že rozhodnutie preskúma.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy