Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Do neprístupného terénu pri Donovaloch sa zrútil paraglajdista
Zdielať na

Do neprístupného terénu pri Donovaloch sa zrútil paraglajdista

DONOVALY / Na Donovaloch mal nehodu 42-ročný paraglajdista. Zrútil sa z viac ako desaťmetrovej výšky. Spadol do ťažko prístupného terénu a nedokázal sa ani pohnúť. Na miesto vyrážali horskí záchranári aj vrtuľník z Banskej Bystrice.

Horskí záchranári vyrážali do náročného terénu pešo, sami si niesli všetky potrebné veci na transport zraneného. Záchranu im sťažovalo aj to, že nepoznali presné miesto dopadu. "Sklaplo mu polovicu padáku, padol na nohy," uviedol Miloš Gazdarica z HZS Veľká Fatra.

Keď ho našli ležať na zemi, nedokázal sa sám ani pohnúť. Sťažoval sa na bolesti v oblasti panvy. "Bolo tam podozrenie na zlomenú panvu alebo chrbticu," dodal záchranár.

Dostať ho v takomto stave do doliny k sanitke nebolo možné, na Donovaly preto letel záchranársky vrtuľník. "Lekár bol k zranenému spustený pomocou palubného navijáka. Paraglajdista bol v starostlivosti horských záchranárov, bol pri vedomí, sťažoval si na silné bolesti v oblasti driekovej časti chrbtice," uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov ATE Zuzana Hopjaková.

Muža letecky transportovali do fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici kde je už v starostlivosti lekárov. Pre horských záchranárov to však nie je ojedinelý zásah.

Pád z niekoľkometrovej výšky však môže skončiť aj tragicky. Horskí záchranári majú ešte v živej pamäti zásah z minulého roka, pri ktorom zahynul 25 ročný muž. Na Donovaloch bol na výcviku a nešťastie sa stalo počas jednej z posledných hodín keď nacvičoval manéver.

Súvisiace články